ua en ru

Мінтрансзв’язку має намір придбати криголам за 50 млн евро для робіт у Азовському морі та Керченській протоці

Міністерство транспорту та зв'язку України має намір придбати важкий криголам вартістю 50 млн євро, який дозволить виконувати рятувальні роботи у складних умовах далеко від берегу, і буде розчищати акваторії портів та навігаційні шляхи від криги у Азовському морі та Керченській протоці. Про це повідомляє прес-служба Мінтрансзв'язку.

Як повідомляється, введення в експлуатацію такого судна дозволить поліпшити навігацію у регіоні і призведе до покращення показників роботи портів взимку.

Вартість нового судна такого класу становить близько 50 млн євро, а придбання криголама, що був у використанні, обійдеться приблизно у 30 млн євро. Однак придбання криголама, який вже використовувався, ускладнюється тим, що його ресурс може не відповідати вимогам експлуатації, йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, програмою розвитку безпеки судноплавства, яку розроблено Державною адміністрацією морського і річкового транспорту (Укрморічфлотом), було передбачено придбання у лізинг криголамно-рятувального комплексу із можливістю базування рятувального вертольоту.

Крім того, використання криголаму такого класу дозволить Україні виконати свої зобов'язання: вимоги Міжнародної конвенції з рятування та пошуку у морі (SAR-79) та Угоду між Кабінетом міністрів України та урядом Російської Федерації про співробітництво в морському та авіаційному пошуку і рятуванні на Чорному та Азовському морях.