ua en ru

Мінпаливенерго: Проект ЛЕП "Аджалик - Усатово" на 40 млн євро блокується через самозахоплення земель.

Будівництво ЛЕП "Аджалик - Усатово" в Одеській області вартістю близько 40 млн євро, що фінансується із коштів ЄБРР, блокується через самозахоплення земель. Про це заявив журналістам заступник міністра палива і енергетики України Володимир Лучніков, передає кореспондент РБК-Україна. За його словами, проблеми виникли всього на 4 км траси загальною протяжністю близько 124 км через несанкціоноване будівництво на території Усатівської сільради не тільки в санітарній зоні наявної траси, яка використовується для нової ЛЕП, але і безпосередньо під високовольтними проводами. "Тут є сади, шиномонтаж, теплиці, гаражі та інші нежилі споруди", - повідомив В.Лучніков. За його словами, за позовом компанії "Укренерго", замовника будівництва, Беляєвський суд Одеської області 11 листопада ухвалив рішення про незаконність цих будов. "На підставі цієї ухвали ми відновили будівництво", - повідомив заступник міністра.

В.Лучніков підкреслив, що ЛЕП "Аджалик - Усатово" дозволить не тільки забезпечити надійне енергопостачання Одеської області і самого селища Усатово, понизивши залежність України від перетікань енергії молдавськими енергомережами, але і створить передумови для подальшого розвитку енергетичної системи країни. Проблеми з проектом можуть відбитися на великій інвестиційній програмі вартістю 360 млн євро з будівництва ЛЕП "Рівненська АЕС - підстанція Київська", що фінансується ЄБРР і Європейським інвестиційним банком. "Нам вже дають зрозуміти, що необхідні гарантії, що такі ж питання не виникнуть і по цій трасі", - відзначив заступник міністра.

Парламент в березні 2006 р. ратифікував кредитну і гарантійну угоди з ЄБРР про виділення кредиту на 25,755 млн євро для будівництва лінії електропередачі "Усатово - Аджалик" напругою 330 кВ. Реалізацію проекту планується завершити в грудні 2009 р.