ua en ru

Мінсоцполітики: робота місцевих органів соцзахисту по призначенню субсидій підлягає контролю

Робота місцевих органів соціального захисту населення щодо правильності призначення житлових субсидій та використання державних коштів, що виділяються на цю програму, підлягає контролю. Про це заявив директор департаменту державної соціальної допомоги Міністерства соціальної політики Віталій Музиченко, коментуючи розбудову системи соціального інспекторату, одним із завдань якого буде контроль за правильністю надання субсидій.

"Минулого року уряд реформував програму житлових субсидій, зробивши її доступнішою. Звернення стало простим і зручним: у загальному випадку достатньо заповнити і подати лише два прості документи - заяву і декларацію про доходи і витрати. Для того щоб житлові субсидії були адресними і надавалися саме тим, хто їх потребує, впроваджується система контролю за правильністю надання субсидії", - зазначив він.

Він додав, що у світі така система знана як система контролю за помилками та шахрайством. "Під час звернення за житловою субсидію громадян попереджають про необхідність подання достовірних даних про своє домогосподарство і доходи проживаючих. У разі виявлення неправдивої інформації чи допущеної помилки при оформленні субсидії розмір субсидії буде перерахований, а надміру нараховані кошти повернуті до бюджету", - сказав директор Департаменту державної соціальної допомоги.

Для посилення такого контролю та підвищення його ефективності в Україні, наголосив він, розбудовується система соціального інспектування.

"Ця робота здійснюється Міністерством соціальної політики з урахуванням міжнародного досвіду, оскільки порушення та помилки при наданні соціальної допомоги в тій чи іншій мірі притаманні всім системам соціальної підтримки в будь-якій країні", - зазначив Віталій Музиченко.

За його словами, робота місцевих органів соціального захисту населення щодо правильності призначення житлових субсидій та використання державних коштів, що виділяються на цю програму, також підлягає контролю.

Разом з тим, Музиченко нагадав, що як і в інших країнах, громадяни, що звертаються за призначенням житлової субсидії, мають відповідально ставитися до надання інформації для її отримання.