ua en ru

У Мінсоцполітики пояснили, в яких випадках українців будуть позбавляти житлових субсидій

У Мінсоцполітики пояснили, в яких випадках українців будуть позбавляти житлових субсидій Фото: ілюстративне фото (РБК-Україна)

Виплати житлових субсидій припинять, якщо виявлять недостовірну інформацію про субсидіанта

Органи соцзахисту населення припинять виплати житлових субсидій у разі виявлення недостовірної інформації про майно субсидіантів і даних про кількість зареєстрованих членів сімей. Про це йдеться в матеріалі РБК-Україна "Кому припинять виплату житлових субсидій і навіщо їх потрібно переоформляти".

Як пояснив РБК-Україна генеральний директор Директорату сім'ї та соціальної підтримки населення Мінсоцполітики Віталій Музиченко, у разі порушень субсидію повернуть до держбюджету за період, протягом якого виплати проводилися неправомірно. При цьому ніяких додаткових санкцій у таких випадках не передбачено.

"Оскільки ці кошти зараз фінансуються не безпосередньо, а перераховуються постачальнику послуг, то кошти будуть зняті з постачальника послуг, а далі у людини просто виникне заборгованість, яку їй доведеться погасити", - пояснив Музиченко.

Нагадаємо, з 1 травня в Україні вступили в силу нові правила призначення житлових субсидій. Тепер пільги на оплату комунальних послуг не отримуватимуть власники елітної нерухомості, автомобілів, рік випуску яких не перевищує п'яти років, а також безробітні українці, які не перебувають на обліку в центрах зайнятості або декларують доходи менше мінімальної зарплати.

Крім того, безробітні і ті, хто декларує дохід менше мінімальної зарплати, які отримували субсидії у минулому опалювальному сезоні, мають повідомити про свій статус управління соціального захисту, подавши оновлені декларації. Крім них, уточнити дані для переоформлення субсидії треба внутрішньо переміщеним особам і тим, хто офіційно орендує житло.

У Мінсоцполітики попереджають, що з повноцінним запуском єдиного реєстру отримувачів субсидій чиновникам стане простіше виявляти факти порушень.

"З автомобілями складніше - ми даємо можливість громадянам задекларувати, але через півроку ми отримаємо інформацію від МВС, і в будь-якому випадку буде ясно, хто задекларував, а хто ні. Тоді буде болючіше повертати істотну суму використаної субсидії", - зазначив Віталій Музиченко.