ua en ru

Мінсоцполітики та експерти підготували два законопроекти про трудову міграцію

Міністерство соціальної політики України підготувало законопроект про трудову міграцію, який визначає основи державної політики у сфері трудової міграції. Ще один законопроект про трудову міграцію, який підготували представники діаспори, передбачає отримання мігрантами пенсії та допомоги по поверненні на батьківщину, а також звільняє їх грошові перекази від податку. Про це пише "Комерсант-Україна".

Проект закону, підготовлений в Мінсоцполітики, зокрема, вводить визначення "трудовий мігрант" - "громадянин України, який займається оплачуваною трудовою діяльністю в країні працевлаштування" - і перераховує основні права і обов'язки таких громадян.

Автори відзначають їх право вільно виїжджати з України і повертатися в країну, право брати участь у виборах, право на соціальне страхування та пенсійне забезпечення.

Крім того, вказується, що держава допомагає у створенні "оптимальних умов для здійснення грошових переказів мігрантів в Україну".

"Проект закону про зовнішню трудову міграцію закріплює права трудових мігрантів та членів їх сімей. Зараз його допрацьовують, і незабаром проект буде направлений на розгляд Кабміну", - заявили вчора виданню в прес-службі міністерства.

У той же час, як повідомив глава Української всесвітньої координаційної ради, що об'єднує представників української діаспори, Михайло Ратушний, громадські організації підготували свій законопроект на основі міністерського. У ньому, крім поняття "трудовий мігрант", вводиться визначення "сезонний мігрант" (робота якого триває тільки протягом частини року) і "прикордонний трудовий мігрант" (українець, який підробляє за кордоном, але зберігає основне місце роботи на батьківщині).

Як розповів один з його авторів, голова комісії Української грекокатолицької церкви у справах мігрантів Григорій Селещук, законопроект дає можливість трудовим мігрантам голосувати на виборах не тільки персонально, а й поштою, зобов'язує враховувати їх трудовий стаж і дозволяє дистанційно сплачувати внески до Пенсійного фонду.

Мігрантам, чиї діти залишилися в Україні, пропонується укласти договір про догляд за дітьми. Такий документ дозволить третім особам представляти інтереси батьків в Україні, зокрема в питаннях виїзду дитини за кордон.

Крім того, автори пропонують виплачувати фінансову допомогу мігрантам, які повернулися в Україну, для їх "економічної реінтеграції", допомагати їм у пошуку житла та працевлаштуванні. Пропонується також звільнити майно мігрантів від митних платежів, а їх грошові перекази в Україну - від оподаткування в цілому.

За даними Міжнародної організації міграції (МОМ), з 2005 по 2008 рр. за кордоном працювали або шукали роботу 1,5 млн, а з 2010 по 2012 рр. - 1,2 млн громадян України. З них легальний статус перебування мали близько 80% мігрантів.