ua en ru

Мінрегіонбуд попросить Раду децентралізувати земельні відносини

Мінрегіонбуд попросить Раду децентралізувати земельні відносини Фото: В'ячеслав Негода

Планується передати 84% земельних ресурсів місцевим громадам

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України попросить Верховну Раду децентралізувати земельні відносини. Про це сьогодні в ході круглого столу повідомив заступник голови Мінрегіонбуду В'ячеслав Негода, передає кореспондент РБК-Україна.

"Зараз стоїть дуже важливе завдання, і ми будемо звертатися до парламенту з проханням щодо децентралізації земельних відносин. Тобто після фінансової децентралізації один з важливих питань, з якими ми зараз стикаємося, це забезпечення реалізації принципів Європейської Хартії про сутність місцевого самоврядування", - заявив Негода.

За його словами, на сьогодні лише 4% всіх земельних ресурсів знаходяться під юрисдикцією місцевого самоврядування.

"Решта землі знаходиться за межами територій населених пунктів, та вони практично непідконтрольні місцевому самоврядуванню. Після внесення змін у законодавство більша частина земельних ресурсів буде у розпорядженні місцевих громад - це більше 84% земельних ресурсів, і лише частина залишиться під контролем уряду - це територія морів, великих річок, зона відчуження, природно-заповідний фонд, землі господарського призначення", - зазначив Негода.

Нагадаємо, фінансова децентралізація збільшила надходження до бюджету на 10 млрд грн.