ua en ru

Мінрегіон пропонує удосконалити законодавство у сфері надання ритуальних послуг

Мінрегіон пропонує удосконалити законодавство у сфері надання ритуальних послуг Фото: Мінрегіон

Міністерство пропонує замінити практику укладання договорів на систему надання повідомлень про наміри

Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України розроблений новий законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення галузі поховання", яким планується внести зміни до Кримінального Кодексу України та Закону України "Про поховання та похоронну справу". Про це у ході всеукраїнського семінару на тему "Державна політика в України в галузі поховання" розповіла начальник відділу комунального обслуговування Мінрегіону Ольга Божко, передає прес-служба відомства.

"Ми імплементуємо наше законодавство до вимог Євросоюзу, тому чинне законодавство у сфері надання ритуальних послуг безсумнівно підлягає ретельному перегляду та вдосконаленню", - повідомила Божко.

Як повідомляється, міністерство пропонує замінити практику укладання договорів на систему надання повідомлень про наміри: суб'єкт, який має намір надавати ритуальні послуги, подає ритуальній службі або сільському голові письмове повідомлення у порядку, встановленому урядом. А перелік ритуальних послуг, що здійснюються на території місць поховання, затверджується Мінрегіоном.

"Особа, яка має намір поховати померлого та має свідоцтво про смерть, звертається до ритуальної служби або до відповідного виконавчого органу міської влади та укладає договір на поховання", - пояснила начальник відділу.
Вона зауважила, що також гостро стоїть проблема дефіциту земельних ресурсів на розміщення нових кладовищ. У зв'язку з цим зростає тенденція кремації. За підрахунками міністерства, в разі будівництва крематоріїв у всіх 45 містах України з населенням понад 100 тисяч осіб, орієнтовна щорічна економія земельних ресурсів складе близько 45 га.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Мінрегіон направив до Кабміну нормативи по децентралізації в будівельній галузі.