ua en ru

Мінрегіон готовий компенсувати процентну ставку за іпотечними кредитами 30 тис. позичальників, - Близнюк

Мінрегіон на сьогоднішній день готовий компенсувати відсоткову ставку за іпотечними кредитами у рамках соціальної ініціативи Президента 30 тис. позичальників. На цьому наголосив міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Анатолій Близнюк, відповідаючи на запитання журналістів після селекторної наради з регіонами країни присвяченій реалізації механізму здешевлення іпотеки та підготовці до зими, що відбулася 10 липня, у будинку уряду, передає прес-служба Мінрегіону.

"Мінрегіон готовий надати компенсацію по 30 тис. кредитів у рамках здешевлення іпотеки. У бюджеті передбачено 1 млрд грн на цей рік. 30 млн ми спрямували у регіони у червні, ще 70 млн, відповідно до розподілу - у липні, і так увесь мільярд буде використано, якщо він буде необхідний, якщо прийде необхідна кількість людей", - сказав Анатолій Близнюк.

За словами очільника Мінрегіону, визначальним фактором для програми є кількість громадян, які остаточно визначаться зі своєю участю. Близнюк відзначив, що велика кількість громадян, ознайомившись із умовами, відкладають ухвалення остаточного рішення. А тому одним із головних завдань усіх виконавців є посилення роботи з роз'яснення громадянам усіх переваг нової можливості вирішення житлової проблеми.

Відповідно до останніх внесених змін, компенсація відсотків відбувається як співфінансування громадянином (тіло позики та 3% річних), та отримувачем бюджетних коштів (орган місцевої влади - 13% компенсації ставки) щомісячного платежу на спеціальний поточний рахунок позичальника у банку. порівняно із попередньою редакцією, громадянину немає необхідності вишукувати повний обсяг платежу, а потім очікувати виплати компенсації від держави. Таким чином ліквідовано касовий розрив, сама наявність якого стримувала багатьох громадян від ухвалення рішення про участь у програмі, зазначають в Мінрегіоні.

Нагадаємо, що на 6 липня 2012 р. у програмі здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення доступним житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов, беруть участь 149 об'єктів, у яких пропонується для придбання 5 тис. 967 квартир. Загалом по Україні 8,4 тис. громадян виявили бажання взяти участь у програмі. Укладено 63 договори, найбільше - у Києві (23 договори). Вже профінансовано 31 кредит на загальну суму біля 10 млн грн. З них у Києві - 16 кредитів на загальну суму 6,5 млн грн, 6 кредитів у Сумській області на суму 880 тис. грн, 3 кредити у Автономній Республіці Крим на загальну суму 900 тис. 700 грн, по 2 кредити у Полтавській та Харківській областях, по 1 кредиту у Кіровоградській та Чернігівській областях.

Крім того, за іншими програмами державної підтримки в рамках соціальних ініціатив Президента України, спрямованих на забезпечення житлом різних категорій громадян, на цей час укладено 193 договори на будівництво доступного житла на умовах оплати державою 30% його вартості та надано 139 пільгових кредитів в рамках програми молодіжного житлового кредитування. Державною іпотечною установою профінансовано надання 379 кредитів.

Таким чином, разом по усіх названих житлових програмах профінансоване придбання 742 квартир.