ua en ru

Мінприроди представило план дій з очищення території України від небезпечних відходів

Міністерство екології та природних ресурсів України презентувало план дій з очищення території України від небезпечних відходів в рамках Міжнародного Форуму "Довкілля для України". Про це наголосив заступник міністра Іван Макаренко, повідомляє прес-служба відомства.

"Міністерство екології та природних ресурсів України одним з пріоритетів діяльності визначило створення системи поводження з відходами", - наголосив він.

Наразі завершено перший етап реалізації цього проекту, в рамках якого проведено аналіз існуючого стану у сфері поводження з відходами та вироблено рекомендації оптимальних шляхів щодо його покращення, зроблена оцінка фінансових, матеріально-технічних і трудових ресурсів, необхідних для виконання програми.

Оскільки технологій, які відповідають європейським стандартам з утилізації небезпечних відходів, у тому числі непридатних до використання пестицидів, на території України не існує, єдиним шляхом вирішення цього актуального питання в сучасних умовах залишається вивіз непридатних пестицидів за межі України для їх безпечного знешкодження на спеціалізованих підприємствах.
"Стратегія Міністерства полягає не в точковій ліквідації застарілих пестицидів та отрутохімікатів, а в комплексному очищенні регіонів України", - зазначив Іван Макаренко. Так, у 2010 році повністю очищено від непридатних пестицидів 4 регіони України (Волинська, Тернопільська, Чернівецька області та м. Севастополь).

Для остаточного вирішення питання, вкрай необхідно будівництво в Україні відповідного заводу останнього покоління з використанням роторних печей для переробки та утилізації небезпечних відходів. Завод планується побудувати на рівні світових стандартів, які гарантують безпечне знешкодження небезпечних відходів та виключають негативний вплив на навколишнє природне середовище.