ua en ru

Мінприроди розпочало ліквідацію полігона небезпечних відходів у Калуші

Державне підприємство "Національний центр поводження з небезпечними відходами" при Міністерстві охорони навколишнього природного середовища розпочало ліквідацію полігона небезпечних відходів у Калуші (Івано-Франківська область), де зберігається 11,4 тис. т гексахлорбензолу, повідобляє радіо "Свобода".

До кінця року планують зібрати близько 8,5 тис. т гексахлорбензолу (близько 80% накопичених на полігоні відходів). Відходи утилізують на спеціалізованому підприємстві у Великобританії.

Як повідомив віце-прем'єр Володимир Сівкович, на реалізацію цього проекту з резервного фонду державного бюджету виділили 298 млн грн.

У лютому Верховна Рада затвердила указ Президента про оголошення Калуша і прилеглих сіл Кропивник і Сівка-Калуська Калуського району зоною надзвичайної екологічної ситуації на 90 днів. Раніше експерти заявили про можливість техногенної катастрофи в Калуші через відходи місцевого хімічного підприємства.

Переповнення сховища відходів внаслідок атмосферних опадів може призвести до руйнування захисної дамби і потрапляння в навколишнє середовище близько 2 млн куб. м отруйних речовин.