ua en ru

Міносвіти розробило законопроект, що передбачає скасування предмета "Історія України" в школах

У новому навчальному плані, розробленому Міністерством освіти і науки, для п'ятих-дев'ятих класів середньої школи, значно скорочене викладання української мови і літератури. ІсторіЇ України як окремого предмета немає взагалі.

Зокрема, в новому навчальному плані, який опинився у розпорядженні видання "Дзеркало тижня. Україна", скорочено кількість уроків української мови. Тепер їх буде всього за два на тиждень.

У сьомому, восьмому і дев'ятих класах кількість годин на вивчення української літератури також зменшується.

Ще гірша ситуація з історією України. За задумом керівництва Міносвіти, цей предмет як такий взагалі зникне з розкладу шкільних уроків (хоча традиційно викладався навіть у Радянському Союзі). Замість нього з'явиться новий інтегрований курс - історія, в якому буде об'єднана всесвітня історія та історія України.

Разом з тим, проголосивши інтеграцію декількох курсів історії, МОНМС паралельно планує скоротити кількість уроків, відведених на вивчення цього предмета. У п'ятому класі тепер буде один урок на тиждень замість двох (прибрали приблизно 34 уроки на рік). У восьмому і дев'ятому класах курс скоротили на 0,5 години на тиждень (за рік це приблизно 17 уроків).