ua en ru

Міноборони дозволило жінкам служити в бойових підрозділах ЗСУ

Міноборони дозволило жінкам служити в бойових підрозділах ЗСУ Фото: Міноборони дозволило жінкам служити в бойових підрозділах ЗСУ

Зокрема, жінки тепер можуть займати посади снайпера та командира міномета

Міністерство оборони України дозволило жінкам служити в бойових підрозділах Збройних сил України, передає прес-служба Міноборони.

"Військова емансипація набирає обертів… Сьогодні жінки на рівні з чоловіками захищають свою землю зі зброєю в руках. Наказом Міністерства оборони України № 292 від 3 червня 2016 року, внесено зміни до Тимчасового переліку штатних посад рядового, сержантського і старшинського складу. Відтепер суттєво розширено перелік бойових посад для військовослужбовців-жінок, які проходять військову службу за контрактом", - сказано в повідомленні.

Зазначається, що перелік посад, на яких військові-жінки могли проходити службу, збільшено на понад 100 бойових військових спеціальностей. Тепер жінки в одностроях можуть призначатися на такі посади (крім ВДВ), як командир бойової машини піхоти, кулеметник, механік-водій, навідник та оператор бойової машини, далекомірник, заступник командира розвідгрупи, звукометрист, командир відділення, командир міномета, розвідник, стрілець-снайпер та багато інших.


"Порядок укомплектування бойових посад військовослужбовцями-жінками передбачає процедуру суворого відбору. Зважатимуть на рівень фізичної підготовки жінок, їхню здатність витримувати морально-психологічні навантаження під час ведення бою. Призначенню на зазначені посади за кожною бойовою військово-обліковою спеціальністю обов’язково передуватиме відповідна підготовка у навчальних центрах Збройних Сил України", - підкреслює Міноборони.

Нагадаємо, загальна сума гуманітарної допомоги ЗСУ від країн-партнерів склала більше 56 мільйонів доларів.