ua en ru

Міноборони Японії хоче закупити новітні американські бойові літаки у США

Міноборони Японії хоче закупити новітні американські бойові літаки у США Фото: Японія

Закупівля F-35B дасть можливість Японії використовувати свої вертольотоносці як легкі авіаносці

Міністерство оборони Японії вивчає питання про закупівлю новітніх американських бойових літаків п'ятого покоління F-35B з можливістю короткого зльоту і вертикальної посадки для оснащення своїх вертольотоносців. Про це повідомляє Kyodo.

Так, це розцінюється як міра протидії Пекіну, який, на думку Токіо, нарощує військову активність в прилеглих морях.

Повідомляється, що закупівля F-35B фактично дасть можливість Японії використовувати свої вертольотоносці як легкі авіаносці. В даний час Токіо має два таких корабля класу "Ідзумо" довжиною 248 м. Планується ввести в дію ще два.

Як наголошується, уряд Японії вже вирішив придбати в США для своїх ВПС більше 40 багатоцільових і малопомітних для радарів бойових літаків F-35А зі звичайною системою зльоту і посадки. Машини модифікації F-35B можуть бути включені в цю партію або куплені додатково.

Фактичне отримання авіаносців буде новим великим кроком у відході від політики відмови від наступальних озброєнь, яку Токіо дотримувався весь період після Другої світової війни.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що голова комітету Сенату з питань збройних сил США Джон Маккейн заявив, що рішення адміністрації президента Дональда Трампа постачати Україні оборонне озброєння сприятиме досягненню миру в регіоні.