ua en ru

Міноборони планує закупити нове обладнання для госпіталів

Міністерство оборони планує за спрощеною процедурою провести закупівлю медичного обладнання для реанімаційних відділень. Про це РБК-Україна на умовах анонімності повідомило джерело в одному з госпіталів Міноборони.

Тендер буде оголошений на закупівлю апаратів штучної вентиляції легенів, кардіографів, шприцевих насосів, моніторів та іншого реанімаційного обладнання для всіх військових госпіталів України. Сума тендеру поки невідома, але, за словами джерела, ймовірно, мова йде про 220 млн грн, які планувалося витратити на закупівлю обладнання ще з кінця 2013 року. РБК-Україна направлено уточнюючий запит до військово-медичного департаменту Міноборони.

"Наш шпиталь, як і багато інших, подав заявку на обладнання західних виробників. Це те, що реально буде працювати в умовах постійного навантаження. Але що ми отримаємо - залишається загадкою. Як би не вийшло так само, як з волонтерами: у нас склади забиті марними препаратами і навіть обладнанням, яке недобросовісні продавці нав'язують не завжди компетентним у медичних питаннях волонтерам", - повідомило джерело.

На думку глави комітету Верховної Ради з питань охорони здоров'я Тетяни Бахтєєвої, проведення тендеру - єдиний спосіб уникнути корупції.

"На даний момент в лікувальних установах України 75% медичного обладнання зношене. Госпіталі тримаються на волонтерах. На закупівлю медичного обладнання з держбюджету в 2014 році не було виділено ні копійки. Рівно стільки ж, як і в 2013. Остання закупівля була ще в 2012 р. на суму близько 70 млн грн. Міноборони має провести тендер на підставі заявок з регіонів - тоді це буде прозоро", - вважає нардеп.

У той же час керівник Центру екстреної медичної допомоги України Володимир Юрченко впевнений, що процедура проведення тендеру відіграє не дуже значну роль. "Я впевнений, що все медобладнання, що купується, буде високої якості, а також буде відповідати всім стандартам. Ніхто з тих, хто проводить закупівлі, не хоче у в'язницю. До того ж, вже всім стало зрозуміло, що економити на медичному обладнанні неможна", - розповів Юрченко.

Нагадаємо, що днями раніше керівник військово-медичного департаменту Міністерства оборони України, полковник медичної служби Віталій Андронатий заявив, що всі госпіталі в Україні вже забезпечені ліками на 100%, проте залишається проблема з медичним обладнанням, яке за якістю відстає від світового рівня.