ua en ru

Мінкультури виступає за спільне фінансування Українського інституту державою і меценатами

Мінкультури виступає за спільне фінансування Українського інституту державою і меценатами Фото: В'ячеслав Кириленко

МДля цього може знадобитися як рішення Кабміну, так і рамковий закон

Для роботи Українського інституту, який займатиметься популяризацією української культури за кордоном, потрібно знайти спільне фінансування держави і меценатів. Про це заявив віце-прем'єр-міністр - міністр культури України В'ячеслав Кириленко під час презентації концепції Українського інституту, передає кореспондент РБК-Україна.

"Нашим завданням є пошук спільних механізмів фінансування за участю держави, з участю наших іноземних партнерів, з участю меценатів та благодійників", - сказав Кириленко.

За його словами, для цього може знадобитися як рішення Кабміну, так і рамковий закон.

"І якщо для цього потрібно буде не тільки урядове рішення про створення Українського інституту чи інституту імені Тараса Шевченка, а й прийняття рамкового закону в українському парламенті, я як віце-прем'єр буду пропонувати це зробити", - зазначив він.

Як уточнив Кириленко, потреба, зокрема, може бути в спеціальному режимі оподаткування в такому фінансуванні для неурядових організацій, які будуть співпрацювати з українським інститутом.

"Потреба може бути тільки з урахуванням необхідності надання фінансових стимулів, спеціальних режимів оподаткування, спеціальних режимів партнерства та взаємодії тих неурядових інститутів, які готові співпрацювати з українським інститутом за конкретними програмами", - сказав міністр.

У той же час, як заявив Кириленко, в 2016 році на популяризацію української культури за кордоном потрібно збільшити бюджет.

"Одним із ключових питань для створюваного українського інституту має бути достатнє фінансове забезпечення. Ніколи не вистачає бюджетних коштів, хоча кількість витрат на це справа має бути категорично і різким чином збільшено вже в бюджеті наступного 2016 року", - сказав він.

Нагадаємо, з метою просування української культури у світі Мінкульт ініціює створення Українського інституту Тараса Шевченка.