ua en ru

Мінкульт назвав недавні арешти та обшуки в Москві новим витком репресій проти українців

Мінкульт назвав недавні арешти та обшуки в Москві новим витком репресій проти українців Фото: Міністерство культури України

Міністерство вимагає негайного звільнення Наталії Шаріної і припинення репресій за національною ознакою

Міністерство культури України розцінює затримання директора Бібліотеки української літератури в Москві Наталії Шаріної і співголови Об'єднання українців Росії Валерія Семененка, проведення обшуків у Бібліотеці української літератури в квартирі Семененко з вилученням великої кількості українських видань як черговий зухвалий акт Кремля, спрямований на залякування української національної меншини в РФ і новий виток репресій проти людей, пов'язаних з українською мовою і культурою. Про це повідомляє прес-служба відомства.

Здійснення під надуманими приводами численних обшуків, затримання одного з лідерів українців Росії, незаконне затримання директора бібліотеки, основу фондів якого становить українська література і книги про Україну, є демонстрацію неповаги влади РФ до української культури, грубим порушення законодавства, прав українців Росії та міжнародних норм щодо захисту прав національних меншин", - наголошується в повідомленні прес-служби.

У відомстві вважають, що для чинного в РФ політичного режиму будь-який прояв української ідентичності став ознака "русофобії", українська мова, українська культура та її носії зараз знаходяться під фактичною забороною в Росії.

Міністерство культури України вимагає негайного звільнення Наталії Шаріної і припинення репресій за національному ознакою проти представників української національної меншини і української культури в Росії.

Також міністерство буде ініціювати звернення до Верховного комісара ОБСЄ з питань національних меншин щодо всіх можливих заходів впливу на нинішнє керівництво РФ, у тому числі через міжнародні інституції для захисту прав та інтересів українців, які проживають на території Російської Федерації, і захисту прав усіх російських громадян, що зв'язки пов'язані з українським словом і українською культурою.

Нагадаємо, 28 жовтня під час обшуку оперативники вилучили документи, електронні носії і деяку літературу. МЗС України висловив протест у зв'язку з обшуками в Бібліотеці української літератури в Москві .