ua en ru

Мінкультури та Мінрегіон не забезпечили належного збереження Києво-Печерського заповідника та "Софії Київської", - Рахункова палата

Рахункова палата перевірила ефективність використання коштів державного бюджету, що виділялися у 2011-2012 роках на утримання і збереження Національного заповідника "Софія Київська" і Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника. Перевіркою встановлено, що Мінкультури, до сфери управління якого входять зазначені заповідники, та Мінрегіон, який до вересня 2011 року опікувався заповідником "Софія Київська", не забезпечили належного контролю за виконанням завдань у сфері охорони і збереження цих національних пам'яток. Про це повідомляє прес-служба Рахункової палати.

"Внаслідок неналежного виконання Мінкультури своїх основних функцій у повному обсязі до цього часу до Державного реєстру нерухомих пам'яток України не внесені пам'ятки архітектурного ансамблю Софійського собору та комплексу споруд Києво-Печерської лаври, які мають виняткове значення для світової культури і ще у 1990 році включені до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Порушуючи вимоги закону України "Про охорону культурної спадщини", згідно з якими кожна пам'ятка має майнову цінність, яка обчислюється у гривнях, заповідник "Києво-Печерська лавра" провів грошову оцінку 60%, а "Софія Київська" - менше 13% пам'яток", - сказано у повідомленні прес-служби.

У ньому також зазначається: "У незадовільному та аварійному стані перебувають більше третини пам'яток "Софії Київської" і майже чверть "Києво-Печерської лаври". В обох заповідниках експонується лише близько 5% предметів основних музейних фондів, що є обмеженням прав громадян на доступ до культурних цінностей. При цьому в оренду і навіть безоплатне користування здається від 30% до 80% площі обох об'єктів".

Читайте також: У Києві горіла будівля на території Києво-Печерської лаври