ua en ru

Мінкульт може переглянути перелік осіб, які створюють загрозу нацбезпеці

Мінкульт може переглянути перелік осіб, які створюють загрозу нацбезпеці Фото: міністр культури України Євген Нищук (Cultprostir.ua)

Не виключений також варіант формування цього списку експертною комісією при Держкіно

Міністерство культури України може створити робочу групу, яка розробить чіткі критерії для оцінки осіб, що створюють загрозу національної безпеки. Про це заявив член Національного ради України з питань телебачення і радіомовлення Сергій Костинський на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

"Сьогодні члени Нацради зустрілися з міністром культури Євгеном Нищуком. Обсудиди питання Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці. Домовилися про те, що Мінкульт створить робочу групу, яка переформатує Перелік, або делегує ці повноваження експертної комісії при Держкіно", - повідомив член Нацради.


За словами Костинського, в результаті такої роботи мають бути розроблені чіткі критерії, за якими будуть оцінюватися всі публічні особи, до яких є застереження громадськості чи органів влади.

Крім того, всі дії з цього списку мають координуватися зі Службою безпеки України.

Як відомо, Міністерство культури уповноважено складати і затверджувати перелік осіб, які несуть загрозу національній безпеці. Державне агентство з питань кіно на основі цього списку може прийняти рішення про анулювання прокатного посвідчення для фільмів, у яких задіяні учасники цього списку. Нацрада, своєю чергою, стежить за тим, щоб ці публічні особи не з'являлися в ефірі телеканалів.

Профільна громадськість раніше критикувала Мінкульт за даний перелік. Зокрема, резонанс викликала ситуація, коли популярний фільм російського режисера Ельдара Рязанова «Іронія долі або з легким паром» був фактично заборонений для показу в Україні, так як в епізодичній ролі там знялася Валентина Тализіна, яка входить до "забороненого" списку.

Пізніше Держкіно і Нацрада дали роз’яснення з цього приводу, відмітивши, що фільм не входить в категорію заборонених, але українські телеканали його так і не показали під час новорічних свят.

Як повідомлялося, кінофільм "Іронія долі..." зберіг прописку в новорічному телеефірі України.