ua en ru

Міністри уряду Ірану відкрили сторінки на Facebook

У новому іранському уряді Хасана Рухани 15 міністрів відкривають свої сторінки в мережі Facebook, повідомляє Associated Press.

Незважаючи на те, що офіційно на території Ірану доступ до соцмереж заблокований, такий крок аналітики розцінюють як "вісник змін в інтернет-середовищі" країни.

Не завів акаунт на Facebook тільки міністр закордонних справ Ірану Мохаммед Джавад Зариф, але тільки тому, що у нього вже була своя сторінка з 2009 р. Минулого тижня Зариф послав повідомлення в мікроблозі Twitter, що говорило "Щасливої Рош-Хашани", тим самим привітавши своїх читачів з єврейським новим роком. Пізніше глава МЗС пояснив місцевим ЗМІ свої дії як "невеликий крок назустріч подолання ірано-ізраїльського ворожнечі".

Жителі Ірану зможуть подивитися акаунти членів уряду, тільки використовуючи проксі-сервери, з якими можливо обійти блокування. Тим не менше, експерти розцінюють такий крок влади як демонстрацію перших кроків Ірану до відкритості та прозорості, про що Рухани говорив під час своєї передвиборної кампанії в червні 2013 р.

Заборона на доступ до мережі Facebook ввели в Ірані в червні 2009 р. після президентських виборів. Тоді в Тегерані і ряді інших міст країни пройшли великі протести, пригнічені владою із застосуванням вогнепальної зброї. Під час заворушень уряд поставив блокування на сайти Facebook, Twitter і YouTube. У 2012 р. верховний лідер Ірану аятолла Алі Хаменеї оголосив, що використання Facebook жителями Ірану "допустимо", але тільки не з метою морального розкладання або по злому наміру".