ua en ru

Міністра фінансів США Гайтнера підозрюють у розголошенні конфіденційної інформації про плани ФРС влітку 2007 р

Міністр фінансів США Тімоті Гайтнер, що йде з цієї посади наступного тижня, при перебуванні президентом Федерального резервного банку Нью-Йорка влітку 2007 р., можливо, заздалегідь проінформував американські банки про те, що Федеральна резервна система (ФРС) США роздумує про пониження однієї з ключових процентних ставок - так званої дисконтної ставки. Підозра в тому, що Гайтнер міг розголосити конфіденційну інформацію про наміри центробанку, вперше було озвучена в серпні 2007 р. главою Федерального резервного банку Річмонда Джеффрі Лекером. Через п'ять з половиною років Лекер дотримується тієї ж позиції, повідомляє Reuters з посиланням на його заяву, надану агентству 18 січня 2013 р.

Мова йде про ставку, по якій банки можуть безпосередньо займати у ФРС через так зване "дисконтне вікно". Цей інструмент був першим, до якого ФРС удалася в 2007 р. в спробах стабілізувати обстановку на фінансовому ринку після хвилі дефолтів у секторі субстандартних (subprime) іпотечних кредитів. 17 серпня 2007 р. Федеральний резерв скоротив дисконтну ставку з 6,25% до 5,75%, що стало початком циклу пониження процентних ставок до рекордно низьких величин.

"Наскільки я розумію, Гайтнер обговорював з банками пониження дисконтної ставки (до того, як ФРС оголосила про своє рішення)", - стверджує Лекер. Сам Гайтнер поки не прокоментував заяву колишнього колеги.

Інформація, що стосується планів ФРС відносно ставок, потенційно може вчинити величезний вплив на фінансові ринки. Розкриття подібної інформації в приватному порядку інсайдерами ФРС - подія екстраординарна. Проте, на даний момент передчасно заявляти про те, що Гайтнер вчинив протизаконні дії або порушив внутрішній кодекс ФРС. Лекер зі свого боку не стверджує, що банки в 2007 р. могли незаконно скористатися інформацією Гайтнера.

Читайте також: Обама висунув Джека Ллю на посаду міністра фінансів США