ua en ru

Міністр оборони Словаччини звільнений через шпигунський скандал

Міністр оборони Словаччини Любомир Галко звільнений через шпигунський скандал, повідомляє Associated Press. Прем'єр-міністр країни Івета Радикова підписала відповідні розпорядження через два дні після того, як газети "Новий час" і місцева газета "Правда" вийшли із заявами про стеження за своїми кореспондентами з боку військових.
Зокрема, у викривальних статтях зазначено, що співробітники національної розвідувальної служби прослуховували телефонні розмови кореспондентів "Правди" і глави телевізійного новинного агентства "ТА Три".
У своїй офіційній заяві Радикова зазначила, що глава військового відомства повинен піти, оскільки "це великий провал агентства і міністр несе відповідальність за це". Прем'єр повідомила, що у неї є неспростовні докази факту просушки, яку співробітники національної розвідки не мали право вести всередині країни, навіть за умови порушення закону з боку журналістів. За її словами, зараз проводиться масштабна внутрішня перевірка і за її підсумками, можливо, послідують стягнення іншим відповідальним особам.
Варто відзначити, що Галко повністю відкидає звинувачення, висунуті йому і очолюваній ним організації.
Збройні сили Словаччини включають в себе сухопутні війська і військово-повітряні сили. Загальна чисельність військовослужбовців становить близько 25 тис. людей. З 28 березня 2004 р. країна входить в Організацію Північноатлантичного договору (НАТО).