ua en ru

Міністр фінансів Іспанії сумнівається в досягненні цільових показників зниження дефіциту бюджету країни

Міністр фінансів Іспанії Крістобаль Монторо сумнівається в здатності країни досягти цільових показників щодо скорочення дефіциту бюджету до рівня 4,4% від ВВП до 2012 р. Про це глава іспанського фінансового відомства повідомив в інтерв'ю німецькому діловому виданню, передає Associated Press. "Це було б бажано і було б добре, досягти цього рівня", - сказав Монторо, натякнувши, що не може дати гарантії успішності виконання програми фіскальної консолідації.
Цільовий рівень 4,4% ВВП за підсумками 2012 р. базується на застарілих прогнозах економічного зростання, які оприлюднюються ще при колишньому уряді країни, відзначив глава іспанського Мінфіну. Колишня влада очікували зростання економіки країни в поточному році в 2,3%, але Іспанія знаходиться в рецесії, що ускладнює досягнення цільових показників, додав він. Одночасно глава іспанського Мінфіну підкреслив, що Іспанія не чекає допомоги від Євросоюзу, але просить "увійти в її складне становище".
Дані коментарі пізніше були пом'якшені висловом віце-прем'єра Іспанії Сорайі Саєнц де Сантамарії, яка пояснила, що країна зробить все можливе для досягнення поставлених цілей в програмі скорочення дефіциту бюджету. "Для цього необхідні реформи і більше ентузіазму", - заявила вона.
Нагадаємо, наприкінці минулого року міністр економіки королівства Луїс де Гуіндос озвучив прогноз, згідно з яким в економіці Іспанії в I кварталі 2012 р. так само, як і в IV кварталі 2011 р., буде спостерігатися рецесія. За розрахунками іспанського Мінекономіки, в звітні квартали скорочення ВВП країни складе 0,2-0,3%.