ua en ru

Мінінфраструктури планує скоротити частоту доставки пошти у малонаселенi пункти

Міністерство інфраструктури України затвердило новi стандарти поштових переказiв та скоротило частоту у малонаселенi пункти. Про це йдеться у проекті наказу вiд 7 серпня "Про затвердження нормативів і нормативних строків пересилання поштових відправлень та поштових переказів".

Нормативи доставки пошти містах Києві, Сімферополі та Севастополі, обласних центрах залишаються такими, як були ранiше: "Не менше шести днів на тиждень та одного разу на день; У містах обласного підпорядкування та районних центрах - не менше п'яти днів на тиждень та одного разу на день".

При цьому, якщо сьогоднi у населених пунктах з чисельністю жителів до 1000 чол. доставка пошти забезпечена не менше чотирьох днів на тиждень та одного разу на день, а понад 1000 чол. - не менше п'яти днів на тиждень та одного разу на день, то у новому проекті пропонують такi змiни:
до 500 чол. - не менше трьох днів на тиждень та одного разу на день;
до 2000 чол. - не менше чотирьох днів на тижденьта одного разу на день;
понад 2000 чол. - не менше п'яти днів на тиждень та одного разу на день.

У документi зазначено, що на сьогодні діють нормативні строки пересилання поштових відправлень та поштових переказів, які зобов'язують оператора поштового зв'язку здійснювати доставку пошти до всіх населених пунктів не менше як чотири дні на тиждень. Але в більшості країн світу нормативи якості встановлюються з урахуванням насамперед витрат, можливостей національних операторів та фінансової підтримки їх з боку держави.

Міністерство зазначає, що за висновками міжнародних поштових експертів, зроблених в ході проведення консультацій щодо реалізації проекту "Комплексний план реформи та розвитку поштового зв'язку в Україні", Україна має одну з найширших мереж у світі (майже 13 тисяч об'єктів, з яких понад 9 тис. - у сільській місцевості). Встановлені нормативи доставки пошти (не менше як 4 рази на тиждень) визначають і відповідну частоту перевезення. На сьогодні 4-разове перевезення пошти до всіх сільських населених пунктів призводить до значних витрат національного оператора, пов'язаних, насамперед, зі зростанням цін на паливно-мастильні матеріали.

Мінінфраструктури наводить висновки аудиторської компанії EY, яка зазначає, що "введення в дію Наказу дасть можливість оператору поштового зв'язку зменшити витрати, більш ефективно використовувати поштовий транспорт, вдосконалити систему пересилання поштових відправлень, забезпечити стандарти якості надання послуг поштового зв'язку".