ua en ru

Мінімальна житлова площа на одного засудженого в Україні з 1 січня 2012 р. має бути приведена у відповідність до євростандартів, - Мін'юст.

Розмір мінімальної житлової площі на одного засудженого має бути приведений у відповідність до європейських стандартів з 1 січня 2012 р. Про це заявив сьогодні міністр юстиції Микола Оніщук, виступаючи на розширеному засіданні колегії Державного департаменту України з питань виконання покарань, передає прес-служба відомства.

Міністр юстиції звернув увагу керівництва органів і установ виконання покарань на необхідність виконання норм законів "Про внесення змін до Кримінально-виконавчого кодексу України щодо забезпечення прав засуджених осіб в установах виконання покарань" та "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення права на листування осіб, які тримаються під вартою, та засуджених осіб", ухвалених Верховною Радою 21 січня ц.р.

Законами, зокрема, визначена необхідність збільшення мінімальної жилої площі на одного засудженого з 3 кв. м до 4 кв. м, як те передбачають міжнародні стандарти.

Міністр юстиції наголосив, що вже сьогодні повинна бути утворена робоча група, яка буде працювати над цим питанням.

"Сьогодні, в умовах становлення демократії, кара за вчинений злочин не повинна мати ознак помсти з боку держави та порушувати права засуджених та ув'язнених. Особи, які відбувають покарання, позбавлені волі, але не мають бути позбавлені громадянських прав та гідності", - зазначив міністр.

Разом з тим, міністр висловив стурбованість недостатнім фінансуванням системи виконання покарань. Зокрема, за його словами, на сьогодні система профінансована на 57% від потреби.