ua en ru

У Мінфіні сказали, хто потрапить під непрямі методи контролю за витратами

У Мінфіні сказали, хто потрапить під непрямі методи контролю за витратами Фото: міністр фінансів Сергій Марченко (Віталій Носач, РБК-Україна)

Українців, які задекларують свої активи в ході податкової амністії, не торкнуться непрямі методи контролю за витратами та доходами. Законопроект з відповідними нормами можуть внести в парламент до кінця року.

Про це в інтерв'ю РБК-Україна повідомив міністр фінансів Сергій Марченко.

"Це не торкнеться 95% громадян України, у яких, умовно кажучи, є 15 тисяч доларів накопичень і звичайна квартира. Навіть якщо вони не можуть пояснити, де вони взяли ці гроші, це їх не торкнеться", - запевнив міністр.

Але, за його словами, нові правила торкнуться тільки тих людей, які дійсно мають необхідність задекларувати. Зараз, нагадав Марченко, це можна зробити, поклавши гроші на рахунок в банк і заплативши 5%. Або ж купивши ОВДП з комісією 2,5%.

"Ці гроші будуть чистими, білими і легальними. Якщо ви поклали в банк, ніхто у вас не запитає, ви спокійно задекларували - це ваші гроші. Це краще, ніж тримати гроші під подушкою. Захочете купити нерухомість, банк у вас запитає. А так гроші вже будуть на рахунку, ніхто нічого не буде питати ", - роз'яснив міністр фінансів.