ua en ru

Мінфін США дозволив американцям відправляти грошові перекази в Крим

Мінфін США дозволив американцям відправляти грошові перекази в Крим

Міністерство фінансів США дозволив громадянам відправляти і отримувати грошові перекази з Криму, випливає з опублікованого на сайті відомства розпорядження.

Це стосується некомерційних приватних переказів. Дозвіл не стосується осіб, щодо яких діють персональні санкції Вашингтона. У документі говориться, що громадяни США, американські фінансові установи, брокери і дилери мають право отримувати і відправляти кошти особам "в Кримській області України" у випадках, якщо грошовий переказ носить некомерційний характер і призначений особі, щодо якої немає обмежень з боку американської влади.

Мінфін США також дозволив безперешкодно здійснювати телефонні дзвінки між жителями Криму (якщо тільки вони не входять в "чорні списки") і американцями, обмінюватися поштовими відправленнями і підтримувати для цього рахунки в американських банках. Перерахування на користь юридичної особи, благодійні пожертвування або переказ грошових коштів на підтримку підприємницької діяльності, в тому числі сімейного бізнесу, заборонені.

Відомство також нагадує про заборону влади США на надання, продаж або оренду телекомунікаційного обладнання чи технологій. При цьому міністерство не випустило ліцензії на користування американськими інтернет-послугами для комунікації, такими як месенджери, соціальні мережі, електронна пошта.

19 грудня 2014 року Барак Обама підписав указ, яким заборонив експорт, реекспорт, продаж або постачання будь-яких товарів, послуг або технологій з США або особою Сполучених Штатів, "де б вони не знаходилося". Ембарго передбачає заборону на постачання в Крим американських товарів, доступ жителів півострова до інтернет-послуг і широко поширених програм і додатків, навіть якщо вони поширюються безкоштовно.

Першими відреагували на заборону міжнародні платіжні системи. Visa і MasterCard в один день - 26 грудня - оголосили, що припиняють обслуговування своїх карток на півострові. Їх приклад наслідував міжнародний платіжний оператор PayPal. У січні від співпраці з Кримом відмовилися телекомунікаційні компанії. 30 січня стало відомо, що для жителів Криму заблокований доступ в онлайн-магазин App Store, співпрацю з кримськими розробниками компанія Apple припинила ще раніше.

На сьогоднішній день зупинили свою діяльність в Криму міжнародний сервіс платежів Scrill, сервіс дистрибуції ігор Steam і торгова інтернет-майданчик eBay. Google введе обмеження в Криму 1 лютого.