ua en ru

Мінфін розмістив держоблігації на 1,4 млрд грн і 656 млн дол

Міністерство фінансів розмістило облігації внутрішньої держпозики (ОВДП) на 1,4 млрд грн і 656 млн дол. Про це говориться в результатах сьогоднішнього розміщення держоблігацій.

1,332 млрд грн було залучено по п'ятирічних ОВДП з прибутковістю в 14,30%, ще 63,48 млн грн - з річним паперів під 10,5%. Крім того, ринку був запропонований широкий вибір валютних ОВДП: дворічні (було залучено 53,8 млн дол. під 7,75%), трирічні (2 млн дол. під 8,00%), чотирирічні (300 млн дол. під 8,25%) і трирічні з достроковим погашенням (300,5 млн дол. з прибутковістю 7,50%).
Таким чином, всього було залучено 6,642 млрд грн (за курсом НБУ).

"Розміщення додаткових валютних облігацій, як і частини 5-літніх облігацій, виглядає як цілком заздалегідь погоджений попит, враховуючи суми, терміни оголошення пропозиції валютних облігацій, а також пропозицію нестандартних за термінами та умовами інструментів. Особливо це відноситься до облігації з правом дострокового погашення. За підсумками цього розширеного аукціону, попит був відсутній лише на 7-літню гривневу облігацію", - відзначив аналітик ICU Тарас Котович.

Він звернув увагу на те, що дві валютні облігації, розміщення яких було оголошено заздалегідь, зібрали невеликий, але стабільний попит, і частина цього попиту була задоволена за мінімальними ставками. Натомість Мінфін оголосив розміщення ще двох валютних облігацій з терміном погашення через три і чотири роки.

"Причому 3-літня облігація з правом дострокового погашення, яке інвестор має право використовувати в будь-який момент. Ці два інструменти отримали дві стрункі заявки на суму 300 млн дол. кожна. Вони були повністю задоволені Мінфіном, що не може не спонукати на думку про їх дружній характер", - вважає експерт.

Читайте також: Мінфін провів розміщення держоблігацій на загальну суму в 1,46 млрд грн.