ua en ru

Мінфін пропонує встановити 0% ПДФО на всю мінімальну зарплату з 1 січня 2016 г

Мінфін пропонує встановити 0% ПДФО на всю мінімальну зарплату з 1 січня 2016 г Фото: Олена Макеєва

Сьогодні в Україні не обкладається податком 50% мінімальної заробітної плати

Міністерство фінансів України виступило з пропозицією встановити податок на доходи для фізичних осіб (ПДФО) у розмірі 0% на всю мінімальну зарплату з 1 січня 2016 року. Про це в ефірі телеканалу 24 заявила заступник міністра фінансів України Олена Макеєва.

"Сьогодні в Україні не оподатковується тільки 50% мінімальної заробітної плати ... 609 гривень зараз обкладаються податком на доходи фізичних осіб за ставкою 0%. З 1 січня це буде повна мінімальна заробітна плата, яка не буде обкладатися податком, а якщо не буде обкладатися - то громадяни отримають більше грошей. Ми думаємо про те, що необхідно збільшити цей неоподатковуваний мінімум, щоб громадяни відчули це... Щоб нарешті виконати їх очікування - підняти соціальні стандарти, як це є в європейських країнах", - зазначила Макєєва.

Нагадаємо, в Міністерстві фінансів України презентували другу модель удосконалення системи оподаткування, що передбачає поділ єдиного соціального внеску (ЄСВ) та податку на дохід фізосіб (ПДФО).

"Друга модель: ставка ПДФО одна для всіх - 15% (зараз застосовується ще 20% на більш високі доходи), але ЄСВ знижується в середньому більш 37% до 20%. Основний розрахунок - на детінізацію зарплат", - зазначила Макєєва.

За її словами, якщо не провести реформу єдиного податку, то про вихід з тіні можна забути.

Також Макєєва додала, що експерти наполягають на скасуванні поняття неоподатковуваний мінімум, з якого не стягується ПДФО. Зараз це 50% від мінімальної зарплати (609 грн), у наступному році - 1 МЗ (її розмір невідомий, але з 1 грудня 2015 р. мінімальний соцстандарт складе 1378 грн).