ua en ru

Мінфін пропонує відкоригувати механізм оподаткування тютюнових виробів

Мінфін пропонує відкоригувати механізм оподаткування тютюнових виробів Фото: ілюстративне фото (РБК-Україна)

Зміни спрямовані на приведення законодавства у відповідність з вимогами Угоди про асоціацію з ЄС

Міністерство фінансів представляє для публічного обговорення законопроект "Про внесення змін до статті 221 Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування тютюнових виробів". Відповідний проект закону розміщений на сайті Мінфіну.

Як говориться в пояснювальній записці до документа, ініціатива Мінфіну спрямована на імплементацію норм Євросоюз у відповідності з вимогами Угоди про асоціацію Україна-ЄС щодо контролю за реалізацією тютюнової продукції.

Крім того, стверджують автори законопроекту, його прийняття дозволить створити рівні умови для всіх представників тютюнової галузі, а також впровадити фіскальний механізм заборони реалізації сигарет нижче суми податків і собівартості.

"Запровадження даного механізму зменшить продаж сигарет за заниженими цінами, яка зараз відбувається в Україні. Також це поліпшить здорову конкуренцію для всіх гравців на ринку. Крім того, Україна виконує свої зобов'язання в рамках Угоди про асоціацію з ЄС, зокрема, про запровадження мінімального акцизного навантаження на тютюнові вироби", - сказано в поясненні до документа.

Законопроект передбачає застосування коефіцієнта 1,4 до мінімального акцизного податкового зобов'язання з тютюнових виробів у разі встановлення цін нижче 1,65 від такого зобов'язання.

Таким чином, у разі прийняття зазначеного законопроекту і з урахуванням діючого на сьогодні мінімального акцизного податку (773,2 гривень за 1000 штук) і коефіцієнта 1,65 роздрібна ціна за пачку тютюнових виробів (20 штук) складе 25,52 гривень. При реалізації тютюнових виробів за такою ціною прогнозні додаткові надходження від акцизного податку з роздрібних продажів тютюнових виробів складуть 57 млн гривень на рік.

Після громадського обговорення законопроект буде внесений на розгляд Кабінету міністрів і парламенту.

Нагадаємо, раніше голова Державної регуляторної служби Ксенія Ляпіна прокоментувала підготовку фіскального механізму для оподаткування тютюнових виробів.