ua en ru

Ляпіна прокоментувала підготовку фіскального механізму для оподаткування тютюнових виробів

Ляпіна прокоментувала підготовку фіскального механізму для оподаткування тютюнових виробів Фото: Ксенія Ляпіна (УНІАН)

Позиція Ляпіної збігається з усіма основними профільними органами уряду

Голова Державної регуляторної служби Ксенія Ляпіна прокоментувала підготовку фіскального механізму для оподаткування тютюнових виробів. Про це повідомляє УНІАН.

За даними видання, позиція Ляпіної збігається з усіма основними профільними органами уряду, які в цілому також підтримують впровадження фіскального механізму з коефіцієнтом 1,65.

"Це зважений і досить об'єктивний підхід. Це компроміс між виробниками дорогих і дешевих цигарок. Звичайно, коли спостерігається ціновий демпінг з метою завоювання ринку – це стає проблемою для всіх", – переконана Ляпіна.

За її словами, умови фіскального механізму були розроблені в переговорах між великими і дрібними виробниками сигарет.

"Великі хотіли коефіцієнт 1,85, дрібні – 1,4. У підсумку вийшли на збалансований показник 1,65. Це відповідає нашим зобов'язанням за Директивою ЄС, згідно з якою в ціні сигарет має бути не менше 60% акцизу", – пояснює Ляпіна.

"Державною фіскальної службою вже розроблений проект на реалізацію фіскального механізму, розроблено аналіз регуляторного впливу. Міністерство фінансів, можливо, ще вдосконалить аналіз і прогноз введення фіскального механізму. І далі очікуємо, що Кабмін подасть відповідний законопроект у парламент", – прогнозує Ляпіна.

Нагадаємо, як раніше повідомляла газета "Голос України", робоча група при Міністерстві фінансів України розробила нову концепцію фіскального механізму оподаткування тютюнових виробів. Відповідно до цього механізму, якщо ціна на сигарети декларується нижче певного рівня (165% від мінімального акцизного податкового зобов'язання), то це зобов'язання за такою пачкою сигарет (податковий мінімум, який сплачується з будь пачки сигарет, незалежно від її ціни) збільшується в 1,4 рази.

За розрахунками робочої групи, новий механізм дозволить зменшити практику цілеспрямованого заниження цін на сигарети окремими виробниками. Це в свою чергу може підвищити доходи держбюджету від тютюнового акцизу.

Як пише "Голос України", цей механізм разом з 7-річним планом підвищення тютюнового акцизу дозволить у найближчі 5 років майже подвоїти доходи держбюджету від оподаткування сигарет.