ua en ru

Мінфін планує восени розмістити казначейські облігації на 200-300 млн дол

Міністерство фінансів України планує восени розмістити казначейські облігації на 200-300 млн дол. Про це повідомляє видання "Комерсант-Україна".

Їх почнуть розміщувати відразу після підписання Президентом України прийнятого законопроекту №10630 і постанови уряду, що регламентує механізм випуску облігацій. Верховна Рада 4 липня дозволила випуск казначейських облігацій, номінованих в іноземній валюті. Можливість випуску гривневих КО у Мінфіну була з 2006 р.

Новий інструмент, таким чином, може з'явитися вже восени, перший обсяг емісії складе 200-300 млн дол. Держпапери для фізичних осіб, випущені в документарній формі, будуть не іменними, а на пред'явника. Їх випустять в доларах США з терміном обігу два роки номіналом 500 дол. кожна.

Прибутковість паперів ще не визначена, але, за словами директора департаменту боргової і міжнародної фінансової політики Мінфіну Галини Пахачук, вона буде коливатися в діапазоні між середньою ставкою банківських депозитів для населення (доларовий річний індекс UIRD становить 7,76%) і валютних ОВДП (9,3%). Таким чином, прибутковість може скласти 8,5%, виплата купона буде здійснюватися один раз на півроку або по закінченню терміну обігу. Розглядається можливість погашення казначейських облігацій у валюті, обраній одержувачем.

Це вже друга спроба Мінфіну запустити на ринок цей інструмент. Спочатку гривневі казначейські зобов'язання, випущені в 2009 р. обсягом 200 млн грн, намагався розміщувати "Ощадбанк". Проте спроба провалилася - папери із прибутковістю 16% річних нікого не зацікавили. До того ж Президент Віктор Ющенко заявляв тоді, що неіменні казначейські облігації дозволяють легалізувати доходи, отримані злочинним шляхом. В результаті "Ощадбанку" за вересень-листопад 2009 року вдалося розмістити папери всього на 1,33 млн грн. Проте уряд це не бентежить. "Операції до 150 тис. грн проходять без фінансового моніторингу", - відзначає Пахачук.