ua en ru

Мінфін проведе черговий перегляд норм трансфертного ціноутворення, - експерт

В. о. президента Американської торгової палати Тарас Качка повідомив, що планується черговий перегляд норм трансфертного ціноутворення (ТЦУ). Про це йдеться у статті РБК-Україна "Погляд на держбюджет-2016: Мінфін вірить у диво".

"Переборщили тоді з цими нормами, і тепер розглядається варіант оптимізації та за критеріями, і по відповідальності", - сказав він.

Нагадаємо, в часи уряду Миколи Азарова були прийняті норми про ТЦУ, але на початку 2014 р. терміни подачі звітів були перенесені, а в кінці грудня парламент суттєво переглянув податкове законодавство, посиливши повноваження податківців і штрафні санкції для підприємств, а також переглянув критерії пов'язаності юросіб.

"За ТЦУ дуже важливо не тільки грамотно виписати закон, але і щоб в Державній фіскальній службі (ДФС) були належного рівня експерти і доступ до баз даних для перевірки контрольованих операцій", - прокоментувала голова наглядової ради Палати податкових консультантів Ольга Богданова.

Експерт зазначила, що в Україні більшість компаній готує обґрунтування щодо ТЦУ за методом чистого прибутку, що припускає аналіз показників рентабельності, а для цього необхідна фінансова звітність і, відповідно, доступ до баз даних. "Наскільки мені відомо, у ДФС такого доступу сьогодні немає", - підкреслила Богданова.

Нагадаємо, Україна у квітні 2015 р. в рамках угоди з МВФ повинна подати план реформи ДФС.