ua en ru

Мінфін має намір до кінця року виставити на продаж заборгованість підприємств по кредитах, залучених під держгарантії

До кінця року Мінфін України виставить на продаж більш ніж трирічну заборгованість підприємств перед державою за кредитами, залученими державою або під держгарантії (загальна сума - 1,78 млрд дол.), і борги за бюджетними позиками і фінансовою допомогою на поворотній основі (243,02 млн грн), повідомляє "Комерсант-Україна". Продаж прав вимог на відкритих аукціонах буде проведений вперше з 2006 р., за умови що Мінфін найближчим часом затвердить документ, що регламентує продаж таких боргів.

У підготовленому Мінфіном проекті постанови Кабміну вказується, що кожне підприємство-боржник зможе оформити свою заборгованість векселями, які виставлятимуться на торги. Цей документ урядовий комітет з питань економічної політики розглянув 2 вересня, після чого він був відправлений на узгодження в Антимонопольний комітет України (АМКУ) і Держкомпідприємництва.
У прес-службі Мінфіну не змогли повідомити виданню дату першого аукціону і кількість підприємств, борги яких планується продати (на 1 березня 2006 р. у держави були 53 боржники з боргом в 1,38 млрд дол.), але повідомили, що з боргів буде списана пеня, а максимально можливий дисконт складе 50% від номінальної вартості прав вимог. У 2006 р. також запроваджувався 50-процентний поріг, але з дисконтом в 45%. Тоді протягом декількох місяців були продані борги на 46,73 млн грн - 25,5% від загальної суми погашення заборгованості. Покупцями виступили ФК "Сократ" і ПУМБ. Отримати коментар в ПУМБ не вдалося. А провідний аналітик ІГ "Сократ" Станіслав Картавих заявив, що привабливість таких активів полягає в значному дисконті по відношенню до номінальної вартості боргу, що при погашенні дає вищу прибутковість порівняно з класичними активами.