ua en ru

Мінфін: Великі агрохолдинги за рік отримали 3,5 млрд грн. податкових пільг

Найбільш великі агрохолдинги, звітність яких знаходиться в публічному доступі, в 2014 році отримали податкових пільг на суму понад 3,5 млрд грн. Про це, коментуючи майбутнє голосування по законопроекту №2527, заявила заступник міністра фінансів Олена Макеєва.

"Пільговий режим ПДВ вигідний усім сільгоспвиробникам, які ним користуються, незалежно від їх розміру і статусу. Якщо ж говорити про великі агрохолдинги, то вони, створюючи велику додану вартість, порівняно з невеликими сільгосппідприємствами, отримують за рахунок пільг по ПДВ і більший обсяг додаткових оборотних коштів, що сприяє їх подальшому зміцненню на ринку. Це підтверджує і статистика. Так, у 2014 році найбільш великі агрохолдинги, публічна звітність яких знаходиться в публічному доступі, отримали податкових пільг на суму понад 3,5 млрд грн", - підкреслила вона.

За словами заступника міністра, фахівці Міністерства аграрної політики розробляють Єдину комплексну стратегію розвитку сільського господарства та сільських територій на 2015-2020 року. Мінфін же, як центральний орган виконавчої влади, що формує податкову політику, з своєї сторони може сприяти прозорому розвитку аграрної галузі, створивши рівні умови в оподаткуванні суб'єктів господарювання.

Нагадаємо, на цьому тижні депутати у Верховній Раді будуть голосувати у другому читанні за законопроект №2527, автором якого є голова профільного комітету, народний депутат фракції "Блок Петра Порошенко" Тарас Кутовий. Мета законопроекту - перехід аграрних холдингів на загальну систему оподаткування. Законопроект є одним з ключових пунктів меморандуму між Україною і МВФ. Глава Мінфіну Наталія Яресько назвала аграрну галузь найсильнішою в Україні, але зазначила дуже скромну роль при наповненні казни. Також законопроект №2527 був названий одним з ключових пунктів Меморандуму між Україною і МВФ, і обов'язковою умовою для отримання другого траншу від Фонду. За оцінкою представника МВФ в Україні Жерома Ваше, різні податкові пільги для агропромислового сектору щорічно обходяться бюджету України в 30 млрд грн.