ua en ru

Мінфін Ірландії: Для рекапіталізації європейських банків буде потрібно більше 100 млрд євро

На думку європейських лідерів, для рекапіталізації банків Старого Світу буде потрібно більше 100 млрд євро. Про це повідомив міністр фінансів Ірландії Майкл Нунан.
"Я вважаю, всім вже стало ясно, що для рекапіталізації банків Європи необхідно більше 100 млрд євро", - заявив Нунан на полях економічного форуму в Дубліні. Він додав, що необхідні кошти можна буде залучити з різних джерел, включаючи Європейський фонд фінансової стабільності (EFSF), що кредитує периферійні країни зони євро, що потрапили в тяжке положення.
"Ряд великих німецьких банків, з керівництвом яких я спілкувався, планують залучати гроші на ринку. Інші фінансові інститути розраховують скористатися засобами EFSF. Треті чекають підтримки від національних урядів. Таким чином, рекапіталізація може йти відразу декількома шляхами, - відзначив Нунан. - Але в основі цього процесу, на мій погляд, винен лежать принцип, згідно з яким першочергову відповідальність за банки несе влда тієї або іншої країни, а вже потім Європейський Центробанк (ЄЦБ)".
За приведеними на поточному тижні оцінках Міжнародного валютного фонду (МВФ), для рекапіталізації європейських банків знадобляться від 100 до 200 млрд євро. Також днями міжнародне рейтингове агентство Moody's Investors Service знизило рейтинги банківських депозитів і пріоритетного боргу 12 кредитних організацій Великобританії, і довгострокові рейтинги пріоритетних зобов'язань по боргах і депозитах дев'яти португальських банків. У першому випадку агентство Moody's привласнило "негативний" прогноз по вказаних рейтингах, пославшись на вірогідність подальшого зниження підтримки з боку уряду в середньостроковій і довгостроковій перспективі. У другому випадку рішення агентства послідувало за пониженням суверенного рейтингу республіки, що викликало ризики для банків-утримувачів великої кількості державних боргових паперів.