ua en ru

Мінфін ініціює обов'язкове декларування доходів заможними громадянами

Мінфін ініціює обов'язкове декларування доходів заможними громадянами Фото: ілюстративне фото

Законопроект запропонований для публічного обговорення

Міністерство фінансів ініціює введення обов'язкового декларування доходів заможними громадянами. Відповідний законопроект поданий для публічного обговорення на сайті відомства.

Закон "Про внесення змін у Податковий кодекс України та деякі законодавчі акти щодо критеріїв визначення осіб з високими доходами" спрямований на зменшення рівня ухилення від сплати податків серед платників податків з високими доходами і одночасно вводить світову практики у роботі з платниками податків з високими доходами.

Так, документом передбачено:

- запровадження критеріїв визначення фізичних осіб з високими доходами, взяття такої категорії на облік та щорічне подання податкової декларації незалежно від утримання податковими агентами податку на доходи фізичних осіб та військового збору з їх доходів;

- отримання ДФС доступу до інформації про банківські рахунки зазначеної категорії фізичних осіб;

- розширення обсягу інформації, яка буде надаватися банківськими установами на письмову вимогу органів доходів і зборів за банківськими рахунками осіб з високими доходами, за умови належного захисту таких даних

До зазначеної категорії громадян, наприклад, віднесуть осіб, що володіють значними пакетами акцій великих платників податків-юросіб, а також тих, чиї доходи за звітний рік перевищили 50 млн гривень.

До такої категорії також пропонують віднести громадян-нерезидентів, задекларованих дохід яких за звітний рік перевищив 10 млн євро.

Нагадаємо, Національне агентство з питань запобігання корупції (НАПК) проведе повну перевірку е-декларацій президента України Петра Порошенка за 2017 рік і топ-чиновників. Так, крім декларації Порошенко за 2017 рік, зокрема, буде проведена повна перевірка е-декларацій за 2017 рік прем'єр-міністра Володимира Гройсмана та голови Верховної ради України Андрія Парубія, а також ще понад 30 високопоставлених чиновників.