ua en ru

Мінфін Греції повідомив ЄС про відмову влади країни від проведення референдуму (доповнення)

Міністерство фінансів (Мінфін) Греції проінформувало Євросоюз (ЄС) про відмову влади країни від плану проведення референдуму з питання прийняття нової міжнародної програми допомоги. Як повідомляє прес-служба відомства, міністр фінансів Евангелос Венізелос поговорив по телефону з головою Єврогрупи-Жан-клодом Юнкером, комісаром ЄС з економіки і грошово-кредитної політики Оллі Реном і міністром фінансів ФРН Вольфгангом Шойбле і повідомив своїх співрозмовників про рішення Греції не проводити референдум.
Напередодні прем'єр-міністр Греції Георгіос Папандреу, який виступив ініціатором проведення референдуму, піддався тиску опозиції і членів власної партії і заявив про готовність відмовитися від плебісциту. За даними грецьких ЗМІ, Папандреу відкликав свою ризиковану ініціативу після того, як опозиційна консервативна партія "Нова демократія" пообіцяла підтримати нову програму допомоги від партнерів Греції з єврозони і Міжнародного валютного фонду (МВФ).
Раніше на цьому тижні новина про грецькому референдумі викликала паніку на світових фінансових ринках і роздратування у європейських політиків. Лідери Франції і Німеччини Ніколя Саркозі і Ангела Меркель фактично поставили Афінам ультиматум: якщо нова програма допомоги буде відхилена на референдумі, це поставить під питання членство Греції в єврозоні.
Політична криза в Греції і суперечки навколо референдуму відсунули на задній план саміт лідерів "двадцятки" (G20), перемістивши фокус уваги ринків з Канн, де проходить зустріч, в Афіни.
Світові біржі з натхненням відреагували на повідомлення про готовність Папандреу відмовитися від референдуму. Фондові торги в США завершилися 3 листопада 2011 р. зростанням провідних індексів на 1,8-2,2%, японський індекс Nikkei виріс сьогодні на 1,9%, гонконгський Hang Seng - на 3,1%. Однак перед відкриттям торгів ф'ючерси на біржові індекси США знижуються в очікуванні даних щодо безробіття в країні за жовтень поточного року.
27 жовтня 2011 р. лідери єврозони домовилися виділити Греції нове фінансування на суму 100 млрд євро. Крім того, банки - власники грецьких суверенних бондів пообіцяли обміняти їх на нові з 50%дисконтом до номінальної вартості. Планується, що це дозволить скоротити держборг Греції до 120% ВВП до 2020 р. При цьому члени єврозони, щоб переконати інвесторів обміняти папери, забезпечать інструменти підвищення кредитної якості нових грецьких паперів оцінною вартістю до 30 млрд євро. Таким чином, обсяг нової приватно-державної програми допомоги Греції оцінюється в 130 млрд євро.