ua en ru

Минфин блокирует предоставление предприятиям статуса уполномоченного экономического оператора

Мінфін блокує надання підприємствам статусу уповноваженого економічного оператора (УЕО), через що вони не можуть отримати преференції для проходження митного контролю та оформлення вантажів. У міністерстві хочуть, щоб статус УЕО надавався лише в межах України, в той час як Держмитниця наполягає на тому, щоб українських операторів визнавали в ЄС, пише "Комерсант-Україна".

У розпорядженні видання опинилася остання версія проекту наказу Мінфіну про затвердження порядку та критеріїв оцінки компаній для отримання статусу уповноваженого економічного оператора. Створення інституту УЕО передбачено чинним з 1 червня Митним кодексом. За даними газети, оприлюднений на сайті Мінфіну документ був відкликаний міністерством для доопрацювання, зокрема уряд не влаштовувала форма анкети, яку підприємства повинні заповнити для отримання статусу, а також кількість питань у ній. Остання її редакція від запропонованої раніше відрізняється незначно. Представник бізнесу, що претендує на отримання сертифіката УЕО, повинен відповісти на сім запитань з величезною кількістю підпунктів - від назви компанії, переліку її акціонерів, видів діяльності і обсягів операцій до даних про комп'ютерних системах, які використовуються для ведення обліку, про систему внутрішнього контролю і безпеки, про кадрову політику в рамках забезпечення чесності персоналу.

За словами директора департаменту митного контролю та оформлення Держмитниці Сергія Сьомки, перелік питань скопійований з анкет європейських компаній. "Ми взяли документ, який уніфікований для 27 країн ЄС. Тому при розробці нашої анкети ми пропонуємо враховувати рекомендації ЄС з метою можливого використання нашого сертифіката у них", - відзначає Семка. Відповідно до Митного кодексу, підприємство зі статусом УЕО отримує ряд преференцій з митного оформлення та проходження контролю. Воно повинно відповідати шести умовам, зокрема здійснювати зовнішньоекономічну діяльність протягом не менше трьох років і не мати заборгованості по митних платежах. Фактично, інститут УЕО прийшов на зміну "білим" і "зеленим" спискам.

Європейський підхід до отримання статусу УЕО не влаштував Мінфін, який наполягає на спрощенні анкет і наданні сертифіката тільки в межах України, щоб в подальшому привести порядок оцінювання до європейських норм, повідомили в Держмитниці. За словами співголови митного комітету "Європейської бізнес асоціації" Дениса Шендрика, їх компанії розійшлися в думках з питання отримання статусу і преференцій. "Багато сказали, що готові працювати з анкетою, інші відмовилися. Митниця хотіла, як в ЄС, але навряд чи компанії готові настільки розкривати інформацію", - нарікає він.

Генеральний директор Асоціації побутової техніки та електроніки Олег Іванов припускає, що статус оператора отримають лише великі компанії з великим експортно-імпортним оборотом. "Не більше 100 компаній. У країнах ЄС їх також небагато. Це, наприклад, імпортери, які працюють з ринками США і Китаю", - уточнює він. У Держмитниці розраховують, що близько 300-400 компаній отримають статус УЕО. У корпорації "Рошен", за словами заступника генерального директора Костянтина Травня, детально питання отримання нового статусу не розглядали. Наявність їх підприємства з кінця 2009 року в "білому" списку Держмитниці значного спрощення не дало. "Власне, український імпортер у нас один - "Ніко-Україна" (Mitsubishi), все решта - іноземні представництва. Вони готові працювати за європейськими правилами", - відзначає генеральний директор Всеукраїнської асоціації автоімпортерів і дилерів Олег Назаренко.

Керівник відділу логістики і закупівель в Україні компанії Rehau Ірина Вуколова каже, що їх материнська компанія в Німеччині має такий сертифікат, тому отримання статусу УЕО - це скоріше іміджева подія. "Особливої ​​необхідності в статусі немає. Ми підключені до міжнародної системи Atlas, де в режимі онлайн митниця бачить наші вантажі та їх пересування. Ми проходимо з питань анкети, і статус нам, наприклад, дає скорочення кількості перевірок. Але повної недоторканності у наших компаній немає", - резюмує Вуколова.