ua en ru

Мінфін блокує фінансування проектів за схемою "зелених" інвестицій, - держагентство екологічних інвестицій

З березня 2014 року Міністерство фінансів України блокує здійснення фінансування проектів за схемою "зелених" інвестицій. Ця інформація була оприлюднена 18 червня 2014 на засіданні Комітету ВР з питань екологічної політики.

Комітет ВР розглядав ситуацію, що склалася в рамках реалізації проектів "зелених інвестицій, які фінансуються в Україні за рахунок коштів, отриманих від продажу Японії одиниць встановленої кількості у відповідності з 17-ою статтею Кіотського протоколу.

Депутати відзначили, що на сьогоднішній день практично повністю відсутнє фінансування близько тисячі проектів за схемою зелених інвестицій, які сприяють скороченню викидів парникових газів в атмосферу і мають позитивний соціальний ефект для українського суспільства. Це в свою чергу призводить до значних затримок у рамках виконання Україною своїх міжнародних зобов'язань.

У керівництві Державного агентства екологічних інвестицій та ДП "Держекоінвест" вважають, що позиція Мінфіну не тільки поглиблює кризу в рамках виконання проектів, але і призводить до значних збитків для держави.

"Протягом всього періоду реалізації проектів жодного разу з боку Держказначейства не відбувалося своєчасних виплат. Постійні затримки і невиплати на початку 2014 року призвели до виникнення кредиторської заборгованості та блокування цих виплат. Кредиторська заборгованість за роботи, виконані в 2013 році, на сьогодні становить 86 млн грн", - зазначає заступник голови Державного агентства екологічних інвестицій України Олександр Писаренко.

Він зазначив, що засідання профільного комітету Верховної Ради і його рекомендації уряду сигналізують про те, що в цій сфері виникли серйозні проблеми. Їх суть полягає в тому, що Мінфін блокує фінансування абсолютно всіх еко-проектів Кіотського протоколу на території України.

Крім того, за словами Олександра Писаренко, через двомісячну затримку затвердження Мінфіном фінансових документів на невизначений термін переноситься будівництво об'єктів в рамках екологічної програми.

"Зараз всі наші проекти з плану заходів повинні бути завершені в грудні 2014 року. Але деякі з них навіть і не починалися. Але жодних документів, крім листів-відмов Мінфіну, у нас немає. І ми фізично не можемо виконати свою роботу, свої міжнародні зобов'язання. В цьому році ми отримали гроші лише на закупівлю гібридних автомобілів ToyotaPrius і більше нічого, - зазначає Писаренко. - Така ж ситуація і по інших проектах, високотехнологічне обладнання через відсутність фінансування на розмитнення знаходиться на митних складах, у портах і на залізничних пунктах. Все стоїть під відкритим небом, заборгованість за зберігання, яка виникла через відсутність здійснення оплат з боку Мінфіну, становить 5 млн.грн. На моє переконання, за все це повинен відповісти центральний орган виконавчої влади, відповідальний за формування та реалізацію фінансової політики в Україні".

Зазначимо, у Державного агентства екологічних інвестицій та ДП "Держекоінвест", які відповідають за реалізацію проектів за схемою зелених інвестицій, починаючи з 2009 року в реалізації знаходиться 817 проектів в 24 регіонах України, які передбачають заходи з енергозбереження закладів соціальної сфери (утеплення лікарень, шкіл, заміна ліфтів), а також близько 10 великомасштабних проектів, серед яких заміна старих автомобілів МВС України на нові гібридні автомобілі Toyota Prius.