ua en ru

Мінфін Бельгії: Греції необхідно допомогти, щоб уникнути повторення сценарію Lehman Brothers

Греції необхідно допомогти вибратися з боргової ями, щоб уникнути повторення сценарію Lehman Brothers в 2008 р., коли економічний вірус розповсюдився від одного банку на зразок ланцюгової реакції і майже призвів до краху світової економіки. Таку заяву зробив міністр Фінансів Бельгії Дідьє Рейндерс в інтерв'ю грецьким ЗМІ, передає Reuters.
"Якщо ми не допоможемо Греції, велика вірогідність того, що "вірус" розповсюдиться на Італію і Іспанію, і тоді нам доведеться боротися з найгіршим з можливих сценаріїв", - заявив Рейндерс.
При цьому бельгійський міністрів фінансів закликає не перегинати планку з введенням заходів жорсткої економії в Греції. "Афіни, враховуючи покладену на них відповідальність, приймають виняткові у своєму роді заходи для порятунку економіки. Проте потрібно розуміти, що в певний момент доведеться зупинитися і перестати "затягувати пояси". Робити це нескінченно неприйнятно ні в політичному, ні в соціальному, ні в економічному плані: ми не хочемо знайти ліки від кризи, які уб'ють Грецію", - вважає Рейндерс.
Варто відзначити, що раніше сьогодні голова місії МВФ в Греції Пол Томсен висловив протилежну точку зору, заявивши, що Греція повинна зважитися на жорсткіші структурні реформи. Аналогічно міністр фінансів Німеччини Вольфганг Шойбле виступив з думкою, що на екстреному саміті в липні 2011 р. Європа недооцінила масштаби грецької боргової кризи, внаслідок чого було запропоновано недостатнє скорочення грецької заборгованості. Шойбле не виключає можливості перегляду розмірів скорочення держборгу Греції і методів його досягнення.
Нагадаємо, в 2009 р. Греція опинилася перед обличчям найбільшої фінансової кризи через надзвичайно високі боргів Афін перед урядами інших країн. У травні 2010 р. Міжнародний валютний фонд (МВФ) і Євросоюз виділили грецькій владі кредитну лінію у розмірі 110 млрд євро. Проте в липні 2011 р. на екстреному саміті єврозони було ухвалено рішення про надання Греції другого пакету фінансової допомоги понад діючу програму. Лідери єврозони домовилися, що Євросоюз і МВФ нададуть Афінам додаткове фінансування у розмірі 109 млрд євро. Взамін керівництво Греції зобов'язалося здійснити ряд заходів, спрямованих на різке скорочення бюджетних витрат: зменшити зарплати, підвищити пенсійний вік, скоротити низку робочих місць, а також провести широку програму приватизації.