ua en ru

Мінфін у серпні запровадить систему "Єдиного вікна" на митниці

Мінфін у серпні запровадить систему "Єдиного вікна" на митниці Фото: Міністерство фінансів України

Система дозволить значно спростити митні процедури та скоротить час на їх проведення

Міністерство фінансів розробило концепцію створення та функціонування автоматизованої системи "Єдине вікно" - електронної системи обміну даними, що сприятиме спрощенню митних процедур та усуне можливості для корупційних проявів на митниці. Проект буде запроваджений на митницях України з 1 серпня 2016 року, йдеться у повідомленні прес-служби відомства.

Як зазначається, система "Єдиного вікна" – це автоматизована система митних послуг, що формує концептуально новий порядок взаємодії митних органів з суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності (ЗЕД).


"Система "Єдине вікно" вважається передовим сучасним інструментом спрощення та зменшення кількості митних процедур. Вона передбачає створення єдиної електронної бази даних , яка дозволяє різним службам контролю та митним пунктам в автоматичному режимі обмінюватись інформацією про вантаж, який проходить через кордон України. Зокрема, розроблений Мінфіном проект передбачає здійснення всіх видів контролю (митного, санітарно-епідеміологічного, ветеринарно-санітарного, фітосанітарного, екологічного, радіологічного та інших видів контролю) за допомогою електронного обміну даними. Таким чином, замість печаток і штампів державних органів на паперових документах будуть проставлятись електронні відмітки в спільній базі даних", - йдеться у повідомленні.

Також зазначається, що створення "Єдиного вікна" дозволить значно спростити митні процедури та скоротить час на їх проведення, мінімізує людський фактор при прийнятті рішень митниками та контролюючими органами.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Міністерство фінансів України не буде карати бізнес за помилки в податкових деклараціях.