ua en ru

Міненерговугілля пропонує збільшити у бензині частку біокомпонента на основі біоетанолу до 10%

Міністерство енергетики та вугільної промисловості України пропонує замінити біоетанол у бензині на біокомпонент на його основі, та збільшити його частку в пальному до 10% у 2016 р

Міністерство енергетики та вугільної промисловості України пропонує замінити біоетанол у бензині на біокомпонент на його основі, та збільшити його частку в пальному до 10% у 2016 р. Про це йдеться в проекті закону України "Про внесення змін до статті 2 закону України "Про альтернативні види палива", текс якого розміщений на сайті Міненерговугілля.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, Міненерговугілля розробило цей документ з метою врегулювання проблемних питань щодо додавання біоетанолу до бензинів моторних, щоб стимулювати розвиток підприємств у сфері виробництва альтернативних видів палива.

Згідно закону України "Про альтернативні види палива" передбачає з 1 січня 2014 р. обов'язкове додавання біоетанолу до бензинів моторних, що виробляються та/або реалізуються на території України, в обсязі не менше 5% (об'ємних).

За інформацією Мінінфраструктури, більше половини автотранспортних засобів, обладнаних бензиновими двигунами, які зареєстровано на території України, не пристосовані до роботи на бензинах з вмістом біоетанолу більше 5%.

"Це призведе до значного погіршення експлуатаційних, екологічних та інших характеристик автотранспорту", - йдеться в пояснювальній записці до документу.

Враховуючи це, Мінінфраструктури вважає за доцільне додавати до бензинів не чистий біоетанол, а біокомпонент на його основі, який включає в себе стабілізуючі добавки та антикорозійні присадки.

Так, законопроектом впроваджується зменшення нормативно визначеної частки виробництва і застосування біопалива та сумішевого палива моторного.

Таким чином, законопроект пропонує встановити вміст біоетанолу та/або біокомпонентів на його основі, вироблених на митній території України, в бензинах моторних, що реалізуються на території України, у таких пропорціях:

- у 2013 р. та до 1 липня 2014 р. - рекомендований вміст не менш як 5% (об'ємних);

- з 1 липня 2014 р. - обов'язковий вміст не менш як 3% та не більше ніж 5% (об'ємних);

- з 2016 р. - обов'язковий вміст не менш як 5% та не більше ніж 10% (об'ємних).