ua en ru

Міненерговугілля пропонує визначити обсяг газу для населення, в рамках якого буде передбачена компенсація з бюджету

Міністерство енергетики та вугільної промисловості розробило методику, згідно з якою пропонується визначати обсяги природного газу, які спрямовуються для виробництва теплової енергії для потреб населення, еквівалентні корисному відпуску саме для населення. Про це йдеться в проекті наказу Міненерговугілля "Про затвердження методики визначення обсягів природного газу, які використовуються для виробництва теплової енергії для населення", текст якого опублікований на сайті відомства.

Згідно з методикою обсяги природного газу, які спрямовуються для виробництва теплової енергії для потреб населення, еквівалентні корисному відпуску саме для населення, і тільки в рамках цих обсягів повинна передбачатися компенсація з бюджету різниці між цінами закупівлі імпортованого природного газу та його реалізації за регульованими цінами теплогенеруючим підприємствам.

Компенсація різниці між цінами за рахунок коштів державного бюджету, викликана необхідністю суворого контролю за співвідношенням між обсягами природного газу, використаного для виробництва загального обсягу теплової енергії, та обсягами природного газу, використаного для виробництва теплової енергії саме для населення.

Відповідна методика встановлює порядок і методи розрахунку обсягів природного газу, які були використані за звітний період теплогенергнуючіми підприємствами для виробництва теплової енергії безпосередньо для населення.

Варто відзначити, що в пояснювальній записці до проекту закону зазначається, що встановлення лічильників як безпосередньо в кожній квартирі, так і в котельнях, є не прийнятними варіантом.