ua en ru

Міненерго України визнало незаконним службове розслідування умов імпорту електроенергії з РФ

Міністерство енергетики та вугільної промисловості України визнало незаконним службове розслідування умов імпорту електроенергії з Російської Федерації. Про це глава міністерства Володимир Демчишин сповістив у листі прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, передає прес-служба Міненерго.

У Міненерго заявили, що Комісія з проведення службового розслідування за умовами договорів між Україною і Росією про постачання електроенергії була створена з порушенням законодавства України.

"Відповідно до Порядку проведення службового розслідування стосовно осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, (затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13.06.2000 № 950), службове розслідування може бути проведено у відношенні осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. В порушення вимог Порядку Наказом про створення відповідної Комісії не визначені посадові особи, стосовно яких проводиться службове розслідування", - йдеться в повідомленні прес-служби міністерства.

Міненерго листом від 23 січня 2015 р. звернулося в Нацгосслужбу з приводу визначення осіб, стосовно яких проводиться службове розслідування.

Повідомляється, що Комісія зажадала від міністра і його заступників надати письмові пояснення щодо процесу підготовки контрактів. "Посади Міністра та його заступники відповідно до законодавства є політичними, на них не поширюється трудове законодавство та законодавство про державну службу, тому такі вимоги не відповідають нормам чинного законодавства", - зазначили в Міненерго.

Разом з тим, як наголошується в повідомленні, до прийняття рішення про проведення службового розслідування стосовно конкретної особи, проведення службового розслідування є незаконним.

Нагадаємо, в кінці грудня 2014 р. "Інтер РАО" і "Укрінтеренерго" підписали контракт на експорт електроенергії з Росії в Україну. 17 січня 2015 р. Яценюк зажадав від Демчишина пояснити ряд пунктів у контрактах.

Прем'єр вимагав пояснити, чому українська сторона погодилася на прямі постачання Росією електрики на територію проведення АТО і взяла на себе зобов'язання оплачувати ці поставки. Також потрібно пояснити, чому в укладеному контракті передбачена фіксована ціна електрики для Криму, в той же час як Росія отримала право в односторонньому порядку збільшувати ціну електрики для України.

Крім того, Яценюк просив роз'яснити, чому в контракті Крим позначений як "Кримський федеральний округ Російської Федерації".

Глава Міненерго України Демчишин допустив розірвання контракту з РФ на постачання електроенергії.