ua en ru

Міненерго вимагає від "Укрінтеренерго" підписати договір на імпорт електроенергії з кіпрською компанією, - джерело

На фахівців "Укрінтеренерго" на екстреній нараді 19 грудня чинився тиск з вимогою негайно узгодити і підписати договір з кіпрською компанією Perlisio Enterpises про постачання електроенергії в Україну. З боку Міненерго на цій нараді був присутній помічник міністра Олександр Пономаренко. Про це повідомило джерело в "Укрінтеренерго".

За словами джерела, провідні спеціалісти, начальники управлінь та заступник директора "Укрінтеренерго" категорично відмовилися погоджувати договір з компанією, що має всі ознаки "корупційної прокладки".

"Ніхто з наших фахівців - ні з управління комерційної діяльності, ні з юридичного управління, ні спеціалісти управління економіки і фінансів - не погодилися візувати такий документ. "Укрінтеренерго" цілком може імпортувати електроенергію з Росії, у нас є рамковий договір. А держкомпанії намагаються нав'язати невідомого посередника. Більш того, в договорі була прописана передоплата 80% і банківська гарантія. Хто в нинішніх умовах погодиться підписати такий невигідний договір?" - повідомило джерело.

Співробітник Укрінтеренерго додав, що швидше за все саме через відмову підписувати договір з кіпрською компанією призначено нового виконуючого обов'язки глави компанії Валентин Рибачук замість Ігоря Романенка, який пропрацював на посаді 10 днів - з 9 грудня.

"Романенко прекрасно розумів всі ризики", - зазначило джерело. Співробітник Укрінтеренерго допускає, що за такий самий невигідний для держави договір був заарештований і перебуває під слідством попередній глава "Укрінтеренерго" Володимир Зіневич, що підписав контракт з посередником Steel Mont trading на постачання вугілля з ПАР.

Нагадаємо, сьогодні, 22 грудня, в. о. голови Укрінтеренерго призначений Валентин Рибачук у зв'язку з госпіталізацією Ігоря Романенка.

Зазначимо, з 1 грудня в Україні відбуваються віялові відключення електроенергії через дефіцит потужності від 3 до 6 тис МВт. 5 грудня Кабінет міністрів видав постанову, якою доручив держпідприємству Укрінтеренерго почати імпорт електроенергії для покриття дефіциту.