ua en ru

Міненерго РФ прогнозує дефіцит бензину в жовтні

На російському нафтопродуктовом ринку може знов виникнути дефіцит палива. За даними Міненерго РФ, в найближчі два місяці декілька російських регіонів відчуватимуть брак автобензину, а об'єм нафтопродуктів на нафтобазах опуститься до мінімуму. Відомство пропонує компаніям обмежити експорт і застосовувати толлінгову схему постачання сировини на білоруські заводи. Експерти прогнозують зростання цін на бензин.

Глава Міненерго Олександр Новак на урядовій комісії з ТЕКу в понеділок повідомив, що в країні може виникнути ситуація з браком автобензину через зростання попиту на паливо і зупинку на ремонт низки НПЗ, повідомило джерело, знайоме з підсумками засідання. Можливе виникнення локального регіонального дефіциту автобензину в жовтні-листопаді. За оцінками міністерства, загальний максимально можливий дефіцит в жовтні оцінюється в обсязі не більше 400 тис. т. Це фактично 15% від місячного споживання палива в країні. У цей період залишки автобензину на НПЗ і нафтобазах ВІНК можуть опуститися до мінімальних значень. На московському ринку є вірогідність виникнення короткочасного дефіциту в обсязі 69 тис. т в жовтні і 62 тис. т в листопаді.

Проблем з дизпаливом міністерство не прогнозує - попит на нього повністю покривається пропозицією. Але відомство пропонує ФАС провести аналіз обгрунтованості випереджаючого зростання цін на дизпаливо і автобензин. За даними ІАЦ "Кортес", дизпаливо з початку року на АЗС подорожчало на 86 коп., АІ-92 - на 54 коп., АІ-95 - на 76 коп. У Москві дизпаливо зараз коштує 30,39 руб., що всього на 4 коп. дешевше АІ-95.

Читайте також: Експортне мито на нафту в Росії з 1 жовтня 2012 р. виросте на 6,4% - до 418,9 дол./т