ua en ru

Мінекономрозвитку РФ підвищило оцінку зростання цін на продовольчі товари у 2014 році до 12-13%, - прогноз

Міністерство економічного розвитку Російської Федерації підвищило оцінку зростання цін на продовольчі товари у 2014 році із 7,2-7,4% до 12-13%. Про це йдеться в опублікованому міністерством прогнозі соціально-економічного розвитку країни до 2017 року, розміщеному на сайті МЕР РФ.

У Мінекономрозвитку зазначили, що сировинний і продовольчий імпорт, який потрапив під санкції, був, як правило, дешевше вітчизняної сировини. Це стримувало зростання цін на продукцію російських сільгоспвиробників і переробників.

Як наголошується, внутрішнє виробництво також менш рентабельно - частка сировини в витратах м'ясної і молочної промисловості складає від 70% до 85%.

У той же час Мінекономрозвитку прогнозує, що в решті груп товарів і послуг зростання цін буде нижче, ніж очікувалося раніше, тому прискорення інфляції виявиться не настільки сильним.

При цьому в міністерстві очікують збільшення обсягів виробництва у російських виробників в новому сільськогосподарському 2015-2016 році на тлі ослаблення конкуренції імпорту. Зрештою зростання продовольчих цін повинен сповільнитися.

Нагадаємо, 7 серпня Росія оголосила про заборону на постачання м'ясної продукції, овочів і фруктів, морепродуктів і охолодженої риби, молока і молочних продуктів з країн Євросоюзу, Австралії, Канади, Норвегії та США. Ембарго стало відповіддю на санкції, спрямовані проти Росії у зв'язку із ситуацією на сході України.

Незабаром, 20 серпня, список поповнився живою рибою. Водночас з нього прибрали мальків лосося і форелі, безлактозну молоке і молочну продукцію, насіннєву картоплю, цукрову кукурудзу, горох, БАДи та вітаміни.