ua en ru

Мінекономіки пропонує запровадити квоти у 2,5 тис. т у 2010 р. на постачання до Білорусі крохмало-патоки

Міністерство економіки України пропонує запровадити квоти на постачання до Білорусі патоки крохмальної походженням з України. Про це йдеться у проекті постанови Мінекономіки, який опубліковано на сайті міністерства.

"Відповідно до виконання умов угоди між Міністерством економіки України і Білоруським державним концерном з виробництва та реалізації фармацевтичної і мікробіологічної продукції про регулювання поставок до Білорусі патоки крохмальної походженням з України українська сторона взяла на себе добровільні обмеження на експортні поставки вітчизняної патоки крохмальної на митну територію Білорусі. Зазначений захід упроваджено для уникнення застосування антидемпінгових заходів стосовно імпорту на митну територію Білорусі патоки крохмальної українського походження", - йдеться у пояснювальній записці до проекту постанови.
Так, за даними Держкомстату, у 2007 р. обсяги поставок патоки крохмальної до Білорусі становили 8,8 тис. т на суму 3,9 млн дол., у 2008 р. - 8,6 тис. т на суму 5,3 млн дол., у 2009 р. - 5,1 тис. т. на суму 2,2 млн дол. За І квартал 2010 р. обсяги поставок становили 1,1 тис. т на суму 0,47 млн дол.
"З огляду на зазначене у разі застосування Білоруссю антидемпінгового мита хоча б на рівні 10% українським виробникам буде економічно невигідно експортувати продукцію, оскільки ціна її буде не конкурентною. Такий захід призведе до втрати білоруського ринку, що сягатиме орієнтовно 2 - 2,2 млн дол. валютної виручки на рік", - йдеться у пояснювальній записці до проекту постанови.
Проектом пропонується встановити ліцензування (кількісні обмеження) експорту української патоки крохмальної до Республіки Білорусь. У 2010 р. обсяги квот становлять 2,5 тис. т , у 2011 р. - 5,5 тис. т.
Проект постанови надсилається на погодження до Мінфіну, Мін'юсту, Мінагрополітики, Держкомпідприємництва та Держмитслужби.
"Прийняття постанови дасть можливість уникнути застосування антидемпінгових заходів стосовно імпорту на митну територію Білорусі патоки крохмальної, забезпечити виконання законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності", - йдеться у пояснювальній записці до проекту постанови.