ua en ru

Мінекології повернуло Японії частина невикористаних "кіотських" грошей

Мінекології повернуло Японії частина невикористаних "кіотських" грошей Фото: Сергій Курикін

Україна не використала 20 млн доларів від продажу квот на викиди парникових газів

Міністерство екології України повідомляє про повернення Японії частини невикористаних "кіотських" грошей. Про це РБК-Україна по закінченні засідання уряду заявив виконуючий обов'язки міністра екології і природних ресурсів Сергій Курикін.

"Ті кошти... вони вже повернуто на сьогоднішній день. Ми виконали доручення спільно з Мінфіном та Державним казначейством", - розповів Курикін.

За його словами, в результаті проведеного відомством аудиту було виявлено, що Україна не використала 20 млн доларів від продажу квот на викиди парникових газів, які отримала в 2009-2010 роках. З них - 5 млн доларів українська сторона вже повернула Японії, 15 млн доларів залишила на реалізацію енергозберігаючих проектів.

"Ми провели аудит тих проектів, які були впроваджені і з'ясували, що сума близько 20 млн доларів фактично є невикористаною, хоча японській стороні було повідомлено колишньою владою, що ці гроші були використані за призначенням...Ми провели дуже виснажливі і складні переговори...у підсумку було прийнято таке компромісное рішення, що не повертаються 20 мільйонів, а повернути 5 мільйонів,а інші 15 мільйонів будуть використані додатково для реалізації енергозаощаджувальних проектів... для здійснення додаткового етапу модернізації київського метро",- додав він.

Нагадаємо, 16 грудня 2015 року прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк пдоручив заступнику міністра екології, міністерства фінансів і держказначейства зайнятися поверненням Японії невикористаних грошей, які Україна отримала в 2009-2010 роках від продажу квот на викиди парникових газів у рамках Кіотського протоколу.