ua en ru

"Арку" для об'єкта "Укриття" на ЧАЕС почнуть насувати 3 листопада

"Арку" для об'єкта "Укриття" на ЧАЕС почнуть насувати 3 листопада Фото: проект "Укриття"

Також у планах міністерства перевести ЧАЕС на відновлювану енергію

На Чорнобильській атомній електростанції (ЧАЕС) завершуються роботи по спорудженню нової так званої "арки" (безпечного конфаймента), яка повинна закрити об'єкт "Укриття" під яким знаходиться зруйнований 4-й енергоблок. Арку почнуть насувати 3 листопада. Про це на сторінці в Facebook повідомив міністр екології Остап Семерак.

"Провів цілий день у зоні відчуження. Хотів на власні очі переконатися у тому, як завершуються роботи по підготовці насування арки, яке має розпочатися вже 3 листопада. Роботи виконуються якісно і завершаться вчасно. Хочу відзначити в першу чергу українських інженерів та будівельників, які розробили та втілили унікальну технологію будівництва стіни на четвертому енергоблоці. Завдяки іх спорудженню, арку вдасться з'єднати з енергоблоком абсолютно герметично", - написав Семерак.

Провів цілий день у зоні відчуження. Хотів на власні очі переконатися у тому, як завершуються роботи по підготовці насув...

Опубліковано Остапом Семераком 7 жовтня 2016 р.

За його словами, на ЧАЕС вже працює інсінератор - установка, що працює на твердому паливі.

"Її запуск, а також зонування тепломереж, дозволить вже в цьому році зекономити значну частину бюджетних коштів. У майбутньому плануємо, щоб зона відчуження повністю відмовилася від споживання російського газу. У цьому сенсі Чорнобиль повністю виконує програму енергозбереження", - додав міністр.

Також він повідомив, що в планах міністерства перевести ЧАЕС на відновлювану енергію.

"Сьогодні оглянув майданчики, де можуть бути встановлені сонячні батареї. Провів нараду з енергетиками щодо можливості приєднання до енергомереж. Можу сказати, що перспективи для бізнесу дуже і дуже гарні. Міністерство щоденно займається прискоренням ухвалення нормативних актів, які ці перспективи перетворять у реальні бізнес-плани", - пояснив Семерак.

Нагадаємо, на ЧАЕС завершилось будівництво огороджувального контуру.